LILLEHAMMER: Innspurten på julegavehandelen foregår i disse dager. En undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Nordea, viser at nordmenn planlegger å bruke rundt 9.500 kroner på julefeiringen i år. Det er mest av alle skandinaver. Gaver er en av de store utgiftspostene.

Ingeborg Olsdatter Busterud Flagstad er miljøpsykolog ved Høgskolen i Lillehammer. Hun er også i gang med et doktorgradsarbeid om miljøvennlig endring i organisasjoner, og er svært opptatt av å se på julehandelen med et grønt blikk.

– Statistikk viser at fire av ti forventer å få gaver de ikke har bruk for. Sett i et miljøperspektiv, et er fælt å tenke på alle gavene som mottakeren ikke liker, sier hun.

Vis omtanke

– Hva er miljøvennlige gaver?

– For det første bør det være en nyttig gave, noe mottakeren har bruk for. Når vi først bruker penger på en gave, bør vi koste på oss å vri hjernen litt. Kanskje kan vi «spionere» litt på forhånd, se om det er hull i filttøflene eller behov for nye frottéhåndklær. Det aller beste er om folk skriver ønskelister, sier Flagstad.

Ti miljøvennlige julegavetips

1. Gå ut. Gi bort en tur på kino, kafé, restaurant, teater eller konsert.

2. Gjør noe sammen. Gi bort en kveld med bowling, en dag med hundekjøring eller en tur på ski, hvor servering på skihytta er inkludert.

3. Gjør noe for den andre. Gi bort timer med barnevakt, massasje, vaktmesterarbeid, rydding eller maling.

4. Gi bort et kurs. Lær bort noe du kan til noen som vil lære, for eksempel kurs i matlaging, ølbrygging, skiteknikk eller ridning.

5. Fotografier. Plukk ut gode bilder og sett sammen til et album eller en fotokalender.

6. Mat og drikke. Dette er en vinner, særlig til de som har alt! Knytt gjerne gaven til noe som betyr noe for mottakeren eller til en morsom historie. men det er viktig å finne ut hva den andre liker.

7. Bruksartikler. Gi bort noe du vet mottakeren bruker men med en liten twist – en litt mer eksklusiv variant enn det man ville unne seg til daglig. For eksempel en ekstra fin håndsåpe til badet, en eksklusiv bodylotion eller en god skismurning.

8. Sliteartikler. Vi har ofte noe vi bruker daglig som blir utslitt, som sokker eller ulltrøyer. Også badehåndklær kan bli utslitt, og ett nytt og mykt kan være en god gave.

9. Dele opp noe. Hvis du kjøper noe i store kvanta, kan det bli fine gave rom det deles opp og gis bort i fine esker eller flasker. For eksempel fikk vi 25kg økologisk speltmel, som kan bli til mange fine gaver. Olivenolje kan også kjøpes i store dunker, og sammen med litt krydderurter i en fin flakse er det en flott gave.

10. Gavekort og penger. Istedenfor å kjøpe noe i siste liten som kanskje ikke treffer – gi heller et gavekort eller penger. Dette kan være en miljøsmart gave – siden det ofte er noe vi sparer til, og litt ekstra stas å ta julegavepengene og kunne gå og kjøpe det i romjulen.

Miljøvennlig innpakning:

Bruk gråpapir istedenfor glanset, eller bruk noe du har i huset til å lage en morsom og miljøvennlig innpakning, som for eksempel esker, bokser eller avispapir. Pynt med en fin sløyfe så blir det en kreativ og annerledes innpakning. Har du barn, la dem være mest mulig med. Det er en stor glede både å lage gaver, og også pakke dem inn.

 

Varighet er et annet stikkord hun mener er viktig når man skal gi bort miljøvennlige gaver.

– Det er for eksempel lite miljøvennlig å gi bort billige leker som lett går i stykker, sier Busterud. Hun mener spiselige gaver kan være gode gaveideer, men det bør være gjennomtenkt. Å gi rødvin til en som ikke drikker vin, eller konfekt til en diabetiker, vitner ikke nødvendigvis om mye omtanke.

– Gir du bort badeskum, bør mottakeren ha badekar!

Gaver med mening

Et tredje poeng Flagstad mener er viktig å reflektere over, er at gaven skal ha mening.

– Det er ikke pengeverdien i seg selv som betyr noe, men omtanken bak. Det betyr ofte at man må planlegge litt, sier hun.

– Noen av oss er ute i siste liten?

– Det er det verste, da løper vi gjerne rundt i desperasjon. En idé kan være å gi et gavekort, eller rett og slett penger, slik at mottakeren kan unne seg noe man liker. Penger skal man ikke kimse av, sier hun.

– Gi noe brukt

Men en ting er miljø i form av omgivelser. Julepresanger kan også påvirke miljøet mennesker imellom.

– Gaver har en viktig funksjon i relasjoner og viser at vi bryr oss om den andre. Gjensidighetsprinsippet er viktig for oss, vi liker at det skal være balanse i det vi gir og det vi får. Men legg vekk tanken om at gaven skal koste en bestemt sum. Forskning viser at vi oppfatter at gaven har større verdi hvis den står alene, enn hvis vi lesser på med mange andre ting, sier hun.

Mange har opplevd å få gaver av noen de ikke har kjøpt til, eller å gi til andre uten å få noe selv. Begge deler kan oppleves litt kleint.

– Men vi må stole på at den som gir har lyst til å gi, og at det som gleder aller mest, er at mottakeren blir glad for gaven, sier Flagstad. Hun vil også gjerne slå et slag for å gi bort brukte ting.

– Det kan ligge vel så mye omtanke i å gi bort en bok jeg har lest, som jeg syns er god, eller et plagg jeg har brukt, som jeg vet mottakeren synes er fint.

– Det sitter vel litt langt inne?

– Ja, men det er derfor vi må snakke om det!