Kjenn din by med Dag Solstad

Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Det var nesten som halve byen var på beina da forfatteren Dag Solstad i selskap med Lillehammers egen dramatiker Morten Jostad inviterte til byvandring med den unge journalistlærlingen Fjord og livet i og rundt gamle Dagningen for 50 år siden. Skildret gjennom ROMAN 1987.

DEL

Vandringen startet med høytlesning fra nevnte bok, utenfor det som i 1961, året handlingen er hentet fra, var redaksjonslokalene til Dagningen, på Lilletorget. Solstad sjøl leste fra boka; det samme gjorde Jostad og forfatteren Oddvar Rakeng som arbeidet i samme hus da han selv var ung journalist.

Videre gikk turen til Stortorget der det ble lest fra kapittelet om journalist Fjords reportasje fra grønnsakshandelen. Så bar det til Kulturhuset Banken med nye opplesninger. Ut over ettermiddagen gikk den litterære vandringen til Sportsplassen, der det var skøytebane på tiden romanen handler om. Her leste først Inge Eidsvåg fra Fjords besøk på Nansenskolen; deretter skildret Solstad/Fjord skøytesesongen i Lillehammer gjennom vinteren 1961/1962, og unge Fjords befatning med såvel hurigløp som kunstløp. Ut over ettermiddag går vandringen til Strandtorget, der industribedriften Mesna Karton lå. Dit Fjord vendte tilbake ti år senere, da som proletarisert industriarbeider. Før ROMAN 1987 fullendes i Lillehammer kino.

Artikkeltags