Kulturåret 2010

TidarÅ var for dyrt for Peer Gynt-stemnet, men publikum som så forestillingen i sommer fikk en uforglemmelig opplevelse.

TidarÅ var for dyrt for Peer Gynt-stemnet, men publikum som så forestillingen i sommer fikk en uforglemmelig opplevelse. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Mange lokale aktører satte sitt preg på det regionale kulturlivet i 2010.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

LILLEHAMMER: 2010 var året da Norge arrangerte den nasjonale finalen i Melodi Grand Prix og hele Europa danset til sangen Glow anført av duen Madcon. Forfatteren Karl Ove Knausgård satte fortsatt dagsorden i mediedebatter og komiker Harald Eia fikk folket til å diskutere om vi er født sånn eller blitt sånn.

Men det skjedde litt av hvert i vår regionale andedam også! Noen få nevnt betyr ikke nødvendigvis at mange er glemt! Her er noen glimt fra det lokale kulturlivet i året som gikk:

Januar:

Kjendis-Norge inntar Lillehammer når tv-sendingene fra årets idrettsgalla blir sendt fra Håkons Hall. Artisten Kurt Nilsen og komikerne Bård Tufte Johansen og Atle Antonsen deltok, og mange husker at en rørt dronning Sonja delte ut prisen årets ildsjel til Ivar Bøe. Serien «Camp seinkveld», innslag som ble fast vist i TV-programmet «Senkveld» utover våren, blir innspilt i Lillehammer.

Februar:

Et i overkant spennende drama blir satt i scene når fylkestinget i Oppland stemmer for eller mot etablering av Teater Innlandet. Arbeiderpartiets representant Gunnar Tore Stenseng varsler at han vil bryte med partigruppa og stemme mot teateretablering, og dermed legge prosjektet dødt. Men Roar Steinslien fra Gausdal, utmeldt medlem fra Fremskrittspartiet, går i siste liten mot opposisjonens anbefaling om å stemme nei, og gir sin stemme til Teater Innlandet.

- Jeg kunne ikke annet enn å følge Bjørnson og slå meg på fornuften, sa Steinslien da vedtaket var i boks.

Mars:

I mars blir det kjent at den internasjonale stjernen, musiker og skuespiller Steven van Zandt, også kjent som Little Steven, skal ha hovedrollen i en ny tv-serie med tittelen «Lillehammer». Zandt spiller en mafiaboss som får ny identitet og skal begynne et nytt liv som bareier i Lillehammer. Både film- og reiselivsbransjen tror serien vil få stor betydning for regionen. Innspillingen starter i januar 2011.

På Otta har oppsetningen «Tolvskillingsoperaen» med mange lokale aktører stor suksess.

April:

Mandag 26. april 2010 er det hundre år siden Bjørnstjerne Bjørnson døde, og dermed går startskuddet for Bjørnsonåret. Maihaugen har fått 50 millioner kroner til oppussingen av Aulestad, og en million kroner til en tv-sendt festforestilling på nasjonaldagen.

Kulturminister Anniken Huitfeldt åpner Amandusfestivalen i Lillehammer.

Mai:

Velrenommerte kulturjournalister som Ingunn Økland i Aftenposten og Marta Norheim i NRK P2 mener Litteraturfestivalen i Lillehammer må passe seg for å ikke svekke sin posisjon i det litterære Norge.

-Hvis det ikke ligger en klar tanke bak programmet, vakler festivalen, advarer Nordheim i et intervju med GD.

Juni:

Maihaugen skal omorganiseres til å bli konsern! Navnet blir heretter Lillehammer museum med underavdelingene Maihaugen, Postmuseet, Aulestad, Bjerkebæk og Norges Olympiske Museum. Torunn Herje, leder for dikterhjemmene sier opp i protest.

Erfaringene fra Landsfestivalen i Oppdal setter i gang en stor debatt om gammeldansmusikkens rolle, og ikke minst hvilke grep Folkorg, Folkemusikk- og Folkedansorganisasjonen i Norge, skal gjøre for å trekke publikum og deltakere til arrangementet.

Juli:

Juli er festivaltid med countryfestival i Skjåk, dansefestival i Sel og folkefest på Vinstra med artister som spenner fra Åge Aleksandersen til Cumshots. Gardimilllom-arrangementet trekker publikum til ulike kulturgårder i Gudbrandsdalen. I Heidal har en gruppe ildsjeler stor suksess med eventyrfestival der troll og tusser skremmer tilreisende fra hele distriktet.

25.000 besøker årets Peer Gynt-stevne, men danseforestillingen TidarÅ vises for siste gang i år.

Janne Langaas blir daglig leder for Teater Innlandet.

Og Moelv feirer sin nye bystatus med fest for alle innbyggerne.

August:

- Jeg er provosert over å finne tilfeldige salgsutstillinger i korridorene på sykehuset på Lillehammer, uttalte fylkeskultursjef Tone Kolaas, og dro dermed i gang en debatt om profesjonell kunst versus bilder laget av amatører vist i det offentlige rom.

Det hemmelige teater i Gausdal arrangerer en ukes Bjørnsonfestival.

Animatøren Anita Killi fra Dovre har fått rundt 45 priser for tegnefilmen «Sinna mann». Den gjeveste prisen får Killi når hun stikker av med hovedprisen under Hiroshima International Animation Festival.

September:

Lillehammer kunstmuseum serverer en riktig godbit til kunstpublikummet. Utstillingen «Kjærlighetens strand» består av Munchs mest kjente motiv fra Åsgårdstrand og vises parallelt med kunstneren Andy Warhols versjoner av Munchs malerier.

Oktober:

Reiselivet i Gudbrandsdalen blir tatt på senga da filmen «Trolljegeren», som blant annet er spilt inn på Dovre, får stor suksess. Visstnok er filmfolk i Hollywood interessert i å kjøpe rettighetene til liksomdokumentaren. På DølaJazz kan publikum blant annet høre lyden av Lillehammer spilt på det nyskapende instrumentet folkofon. Øyværingen Ingeborg Schübeler Gillebo debuterer som Cherubino, en av hovedrollene i «Figaros bryllup». Unge Sofie Huijs fra Lora får hovedrollen i storoppsetningen «Grease» som skal vises på Otta i mars 2011. Lillehammer bibliotek markerer sitt 200-årsjubileum.

Atle Antonsen har hovedrollen i filmen «Kong Curling» som spilles inn i Håkons Hall med mange lokale statister til stede.

Liv Ullmann og Bjørn Sundquist spiller suksessforestillingen «Lang dags ferd mot natt» i Maihaugsalen.

November:

Rundt 300 frivillige bidrar når RingsakerOperaen setter opp «Hoffmanns eventyr». GDs anmelder beskriver forestillingen som eventyrlig.

Endelig får Otta et skikkelig kulturhus, og hele byen er med for å markere begivenheten.

Desember:

Kjersti Stenseng, Litteraturfestivalens nye leder, offentliggjør to av de internasjonale forfatterne som kommer til festivalen, sørafrikanske André Brink og australske Kate Morton.

Prinsesse Märtha Louise leser eventyr på Sjusjøen i forbindelse med et tv-program som blir sendt på 150 ulike tv-kanaler i USA.

Nina Wedum fra Øyer vinner 71 grader nord, en realitykonkurranse som blir vist på TV2. Erlend Rønning fra Lillehammer kommer på andre plass.

Debattspaltene i GD er rødglødende av iltre debattanter som diskuterer om det planlagte monumentet over Anders Sandvig skal være en tradisjonell statue eller et mer moderne minnesmerke.

Artikkeltags