Mari med fela og et knippe sterke damer

Bandet: F.h.: Olav Christer Rossebø, Jo Fougner Skaansar, Mari Skeie Ljones og Camilla Granlien.

Bandet: F.h.: Olav Christer Rossebø, Jo Fougner Skaansar, Mari Skeie Ljones og Camilla Granlien. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Marie Skeie Ljones prosjekt «Spring du fela» er fylt av røverhistorier om gamle spelemenn, og ikke minst ... kvinnelige spelemenn.

DEL

LILLEHAMMER: Marie Skeie Ljones var torsdag kveld på Fabrikken i fødebyen Lillehammer, for å lansere prosjektet «Spring du fela» – en kobling mellom folkemusikk og lyrikk. Ljones har samarbeidet med seks tekstforfattere for å bringe historiske skikkelser i norsk folkemusikk til live.

Tekstene Ljones og hennes kollegaer Camilla Granlien, Jo Fougner og Olav Christer Rossebø ga musikk til, spant over tung depresjon til burleske brennevinshistorier med slåtten som bakteppe.

Det handlet ikke bare om gamle mannlig musikere – kvinnene er sterkt representert i prosjektet.

– Jeg gikk ikke inn for det i utgangspunktet når jeg begynte på dette i 2011, men etter hvert som jeg gikk gjennom materialet fant jeg mange sterke kvinner i folkemusikken. Det synes jeg er spennende.

Ljones nevner bl.a. spelemannen Dorthea fra Gausdal, og Maria Kristiansen, også kalt Valdres-Maria.

– Det var godt å finne så mange gode historier om de damene.

Rundt 40 personer hadde funnet vegen til slippkonserten på Fabrikken torsdag. Som Ljones selv kommentere det fra scenen:

– Kjempehyggelig at så mange kom. Her er til og med folk jeg ikke kjenner, sa hun med en klar kommentar til at egen familie var sterkt representert i salen.

Det er ikke rart. Faren Torbjørn Ljones har selv bidratt til tekstene, og leste en liten tekstsnutt mellom numrene. Søsteren har stått for portrettbildene i prosjektet.

Med CD-en «Spring du fela» følger en liten bok med alle tekstene, og den kan sees på som dikting over folkemusikkens historie – kanskje spesielt den mindre kjente kvinnelige delen.

- Jeg er litt spent på hvordan det blir mottatt. Jeg har ikke brukt historier om folk som lever, men jeg håper jeg møter på folk som har kjent noen av dem og synes det er stas.

Fredag opptrer Ljones og bandet på Riksscenen i Oslo.

Artikkeltags