Arkitektkontoret LARKAS på Lillehammer har publisert en film der de viser hvilke muligheter som ligger i Terrassen - den en gang så berømte uterestauranten i Lillehammer sentrum, som etter mange år med fravær og forfall har blitt tatt over av kommunen.

Byen trenger bygget

Med sitt forslag går LARKAS rett inn i debatten rundt behovet for nye kulturbygg på Lillehammer.

Les også: – Bygg ut Banken!

En høringsrunde gjennomført på vegne av rådmannen i fjor høst, viste at behovet for en såkalt black box - en kombinert teater- og konsertsal med kapasitet på 300-400 sitteplasser, var det kulturlivet på Lillehammer hadde aller størst behov for.

- En black box er helt klart noe som står på ønskelista til mange kulturaktører i byen og som også litteraturfestivalen ville ønsket seg å benytte seg av, sier Marit Borkenhagen i Litteraturfestivalen i Lillehammer til GD.

Flerbrukshus i tre deler

LARKAS' visjon for Terrassen består av tre hovedkomponenter:

1. Urbanparken, på Østsiden mot Lilletorget og Storgata, men muligheter for midlertidig overdekking for beskyttelse mot sol, snø og regn. Her kan man også ha direkte kontakt mot Mesnaelva. Området kan fungere som utescene og også som uteservering, slik gamle Terrassen i sin tid gjorde.

2. Salen, stor og høy nok for å kunne huse en såkalt black box. Når det trengs å være helt mørkt i Salen, kan man bruke "gardiner" som samtidig forbedrer lydegenskapene. Dette rommet kan brukes til alt fra danseskole  og russerevy til premieseremonier, DølaJazz og arrangementer under Litteraturfestivalen.

Materialvalget er betong, noe som er ment å peke hen mot områdets industriarv. På LARKAS presentasjonsvideo er bygget også tenkt oppført i et gjennomsiktig glassmateriale.

3. Utescene, ned mot Møllestua, med det store uterommet som kulisser og sitteamfi som tar igjen de aktuelle nivåforskjellene på stedet.

Hele presentasjonsfilmen kan ses her.

- Kommer til å skape liv i byen

- Vi synes sjelen til den gamle Terrassen må bevares på den måten at man fortsatt tenker et "terrassert" offentlig område med uteaktiviteter, skriver LARKAS i sin presentasjon.

- Å spre kulturtilbudet gjennom Lillehammers kjerne og å skape enda mer liv i sentrum kan ikke være en dårlig idé? Dette forsterker Lillehammer som kultur- og idrettsby, skriver arkitektene selv.

Spørsmålet er om Lillehammers politikere finner penger til prosjektet. Tomten har de allerede kjøpt. Men er det nok?

Slik ser i hvert fall arkitektene i LARKAS for seg at det kan bli: