Tre lokale blant 400 på høstlista

SKRIVER OM DØDEN: Lektor og tidligere rektor på Nansenskolen, Inge Eidsvåg, er atter på høstlista.

SKRIVER OM DØDEN: Lektor og tidligere rektor på Nansenskolen, Inge Eidsvåg, er atter på høstlista.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Norges største forlag, Cappelen Damm slipper nær 400 titler gjennom årets høstmåneder.

DEL

Blant forfatterne er Inge Eidsvåg fra Lillehammer med sakprosaboka «Døden». Brøtningen Simen Sætre har sammen med den afghanske tolken Mohammad Qais Wahidi skrevet «Tolken. Det er en afghaners beretning om en muldvarp i det norske forsvaret». Dessuten slipper Hans Olav Lahlum en annerledes krimroman kalt «De fems tegn», om fortidens lange skygger.

Morder og ondskap

Knut Nærum skriver «makabert og muntert» om hvor vanskelig det kan være å bli morder, mens Torkil Damhaugs krim «Glasshjerte» handler om å kjenne igjen ondskap når du møter den.

Skjønnlitteraturen, barne- og ungdomsbøkene og sakprosalisten ble presentert under en pressekonferanse mandag på Kulturhuset i Oslo der både forlagsledelsen og en rekke forfattere var til stede.

Blant dem Lars Saabye Christensen – som i september er klar med første bind av sin nye serie «Byens spor». Første bok ut, «Ewald og Maj», er ifølge forlaget en nydelig, gripende beretning om såkalt vanlige mennesker i etterkrigstidens Oslo.

Saabye-stipend til Svindland

Forfatterveteranen delte også ut Saabye-stipendet til Frederik Svindland for fjorårsdebuten «Pelargonia».

- Å debutere er den samme overmodige og svimlende følelsen av herredømme, den samme opplevelsen av stavsprang, basehopp og stille høyde. Å debutere er å erobre verden og miste den i samme stund. Det gjør man bare én gang, og etterpå spør man seg selv: Var det forresten noen som la merke til det?

Skjønnlitterær spredning

I Ingeborg Arvolas «Vilkår for liv» møter leserne Ni, en revetispe i puberteten, i en perspektivsprengende fremtidsfortelling. Blant årets debutanter er Thomas Kvam, som i «Homo Sacco» gir et satirisk løssluppent blikk på den norske kunstscenen. Avhengighet i vår digitale tid er temo for Erik Husby Sæthers portrett av ensomme Mattis i «Pornomania», mens Line Nyborg skriver engasjerende, ikke så lite provoserende, om alenemoren Agnes som ønsker seg en mann. «Det andre barnet» handler egentlig om mange kvinners dårlige valg.

Eksistensielt er det også i Kristian Klausens novellesamling «Lotusspiserne», med spørsmål som hvorfor ble jeg født?. Wera Sæther er tilbake med sin første roman på åtte år, «Europa», kalt en sterk og innsiktsfull historie om tap og sorg.

Oversatt verdenspremiere

På listen over oversatt skjønnlitteratur er det verdt å merke seg navn som Ben Lerner med essayet «Hatet til poesien», danske Dorthe Nor med «Minna mangler et øvingslokale» og argentinske Samanta Schweblin med «Feberdrøm».

Underforlaget Bazar byr på 18 utenlandske titler – deriblant Dan Browns «Opprinnelse» og historieprofessor Yuval Noah Hararis «Homo Deus». Sistnevnte tar for seg menneskehetens framtid.

I tillegg kommer elleve diktsamlinger, signert blant andre Gro Dahle, Astri Kleppe og Knut Ødegård. Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holt slipper tre nye bøker om Karsten og Petras kosedyr, Løveungen og Frøken Kanin. Dessuten kommer en illustrert utgave av «Harry Potter og Fangen fra Azkaban». Ei ny myldrebok fra Anna Fiske og Arne & Carlos’ favoritter. Per Fugelli har skrevet «Per dør».

Artikkeltags