LILLEHAMMER: Med 15 nobelprisvinnere så langt, er Frankrike en stor og viktig nasjon i internasjonal litteratur. I tillegg snakkes fransk i mange land, først og fremst i den europeiske stormaktens tidlige kolonier. Derfor har litteraturfestivalen også invitert franskspråklige forfattere fra land utenfor Europa til Lillehammer til våren.

De ni som så langt er klare, kommer fra Algerie, Marokko og Kamerun foruten Frankrike. Nylig kunngjorde vertskapet disse navnene: Edouard Louis, Leila Slimani, Didier Eribon, Maylis de Kerangal, Boualem Sansal, Werewere-Liking Gnepo, Julia Kristeva, Alice Zeniter og Jacques Roubaud.

Sistnevnte er poet, men også professor i matematikk og en av Frankrikes fremste gjendiktere.

Edouard Louis har vært gjest på Norsk litteraturfestival tidligere etter at han debuterte i 2014 med "Farvel til Eddy Bellegueule". Hans siste har tittelen "Voldens historie".

Leila Slimani har marokkansk bakgrunn og vant i 2016 Goncourt-prisen. Ved siden av å skrive skjønnlitteratur har hun bakgrunn som journalist og essayist. Hennes roman "Chanson Douce" skal etter planen utgis på norsk i forkant av lillehammerbesøket.

En annen kvinnelig franskspråklig forfatter er Julia Kristeva hvis bøker var avgjørende for å forme den feministiske litteraturteorien.

 

Didier Eribon kom tidligere år på norsk med romanen "Hjem til Reims" og fikk god omtale av kollega og kritiker Erlend Loe. Også Maylis de Kerangal er på norsk med den prisbelønte romanen «Reparere de levende».

Boualem Sansal er fra Algerie og skrev romanen "2084" – et apropos til George Orwells "1984". Begge med politisk brodd, men ikke uten skarp satire. Med romanen sin vant Sansal "Grand Prix du Roman de l'Académie française" og ble nominert til Goncourt-prisen. Sansal er spesielt kjent for sin skarpe kritikk av situasjonen i Algerie problemene isom den arabiske verden står overfor.

 

Werewere-Liking Gnepo er fra Kamerun og like mye sangerinne og teatermenneske som forfatter. Derfor blir hennes lillehammerbesøk mer enn tradisjonelt litterært.

Alice Zeniter var bare 16 år da hun debuterte med romanen "Deux moins un égal zéro" (To minus en er lik null). Hun har siden skrevet både teaterstykker og flere romaner. Faren er fra Algerie, moren fransk, noe som preger hennes fortellinger.