LILLEHAMMER: – Vi ønsker at folk skal være best mulig forberedt for å få mest mulig glede av forfatterbesøkene. Derfor har vi plukket ut seks bøker av like mange forfattere, som blir tema for de seks lesesirkelkveldene.

– Stedet er bibliotek- og litteraturkafeen Leseriet. Møtene foregår på kveldstid på ulike ukedager. Det første 15. januar, det siste 2. mai. Da er det fremdeles fire uker igjen til festivalstart.

– Hver gang konsentrerer vi oss om ei av de seks bøkene. Vi har plukket utgivelser som ikke er spesielt tjukke eller tidkrevende å lese, slik at hver og en skal ha alle muligheter for å komme gjennom bøkene før vi skal snakke om dem i lesesirkelen, sier Samuelsen.

To japanske

Fra den vesle bunken bøker henter han fram den japanske forfatteren Hiromi Kawakamis roman "Merkelig vær i Tokyo", som er tema på den første lesesirkelkvelden.

Hun kommer med enda ei bok i norsk oversettelse innen festivalen starter. På lesesirkelen 19. mars er det Mieko Kawakami og romanen "Pupper og egg", som er tema. Også hun er gjest under litteraturfestivalen.

Aktuelt tysk

Bøker av to tyske, men ganske forskjellige forfattere, er tema 6. februar og 10. april. Jenny Erpenbecks "Går, gikk, har gått" og Ferdinand von Schirachs "Collini-saken".

Førstnevnte en historie om flyktningkrisa og en gammel professor. Den andre en krim om en ung advokat som har en sak som skal komme til å involvere hans eget liv. Begge med handlingen fra Berlin.

– Begge forfatterne vil komme på norsk med nye bøker innen 2018-festivalen tar til.

Dansk og norsk

Tredje tema i lesersirkelen er nordisk litteratur. Representert ved danske Naja Marie Aidts "Har døden tatt noe fra deg, så gi det tilbake", og den norske lyrikeren Erlend O. Nøtvedt med romandebuten hans, "Vestlandet".

– Nøtvedt har besøkt festivalen tidligere som del av det såkalte forfatterlandslaget. På hver lesesirkelkveld vil vi ha en kort innledning før det åpnes for samtale om boka som er dagens tema. Det er ingen plikt å møte hver gang, men vi håper lesesirkelen inspirerer til å snuse mer på de utvalget forfatterne og at mange får en dytt til å lese dem. Å ha lest festivalforfattere på forhånd, gir langt bedre utbytte enn å møte dem uten kjennskap fra før.