Danse- og teaterforestilling med lokale Peer Gynt-sagn fra Fron, av og med Peer Gynt Teaterlag, hadde premiere torsdag kveld på Inntunet på Vinstra. Det var nesten fullsatt sal.
Gode krefter står bak det hele. Vidar Olaussen står for manuset. Tom Willy Rustad for nyskreven musikk. Regien har Endre Skjåk ansvaret for.
De i salen ble med på en reise i historien. Til lokale steder, til folk vi har hørt om, til historier som går på folkemunne. Svært godt sammensatt.
Det hele foregår på Tokse, nabogarden til Peer Gynt garden. Her møtes bygdefolk og embetsmenn til bygdefest. Dette skjer like etter at Henrik Ibsen har gitt ut Peer Gynt. Og som han skrev: Peer Gynt er en virkelig person der har levet i Gudbrandsdalen ... Forestillingen byr på historier, sagn og situasjoner som Per og Ibsen har og kan ha møtt i bygda.
Den unge løytnanten kommer til Fronsbygdafor å overta ledelsen av det fronske kompani. Om det blir et godt møte? Han møter i alle fall Per Gynt-sagnene og historiene. Hvem fortalte dette til Asbjørnsen og hvordan fikk Ibsen tak i dem? Per Gynts bravader. Skytteren. Løgnene. Huldremøter. Det er det forestillingen vil formidle. Hva er historiske hendelser, Hva er fantasi?
Vidar Olaussen har skrevet dette til en interessant blanding. Som skaper nysgjerrighet og lyst til å vite mer. Mange i salen er kjent med historiene. Og mange av personene som nevnes i forestillingen er virkelige personer. Som Pillarviken, skolelæreren fra Sel.
Her er også historier om Guro Suptryne, Gudbrand Glesne, Mads Moen. Og stedene. Gjestebod på Skoe, sesjonen på Lunde. Graffer gard i Lia på Sør-Fron, Sødorpfjellet og brurbenken i Fisdalen.
Forestillingen forteller også om løytnantens møter med bygdafolket der han fristes av ungjentene og overraskes av historiene. Mye ulmer under overflaten. Her er det mye som ligger skjult, noe kommer fram etter hvert.
En strålende innsats av hele teaterlaget.
Nevnes spesielt må likevel bonden på Tokse i Ivar Hovdens skikkelse og sønnen Mathias, som spilles av Jon Ivar Tofte. Fornøyelige figurer. Men også løytnanten spilt av Stian Stø Dørum, kapteinen spilt av Vidar Didriksen, Vidar Olaussen som spiller doktor Hals og de forførende og friske danserne.
Tom Willy Rustad ledet an for musikerne og som ventet kunne han by på et tonefølge det står stor respekt av.
Det er fortsatt mulig å oppleve Løytnanten og historiene fra Fronsbygdene som inspirerte selveste Ibsen.