Gå til sidens hovedinnhold

Må temme elleville Elfrid

Artikkelen er over 10 år gammel

Manusforfatter Trond Morten Venaasen må holde tunga rett i munnen når han skaper en ny Pippi-figur. For å bli godkjent i England eller USA kan hun ikke gjøre hva som helst.

LILLEHAMMER: - I en episode skrev jeg at Elfrid sto og saget. Da fikk jeg beskjed om at det kan hun ikke. Derfor måtte jeg heller skrive at hun holder planken mens faren hennes holder sagen, sier Trond Morten Venaasen.

Manusforfatteren sitter på Lillehammer og skriver på harde livet for å bli ferdig med episodene om den lille og elleville femåringen Elfrid. Animasjonsserien er rettet mot barn mellom fire og seks år. Elfrid utforsker verden og møter utfordringer som hun løser med sprudlende fantasi.

Søndag 19. desember er det førpremiere og seks episoder av totalt 26 episoder skal sendes på NRKs barnekanal daglig fram til og med julaften.

- Elfrid kan minne litt om Pippi. Hun er ellevill, kreativ og løsningsorientert. Hun ser løsninger der andre ser hindre. Vi ønsker å ha fokus på løsninger i stedet for konflikter, sier manusforfatteren.

Men forfatteren er nødt til å holde Elfrid litt i tømmene, fordi serieskaperne sikter mot et utenlandsk publikum. Flere utenlandske TV-kanaler skal være interessert i produktet. Og for å få napp hos blant annet Cartoon Network må manuset holde seg innenfor visse retningslinjer.

Venaasen skriver på engelsk og får hjelp av en engelsk dramaturg som veileder ham i hva som kan skrives.

- Jeg kan ikke vise situasjoner som er for utrygge for barn. Så hvis Elfrid detter og faller bør det skje i kontrollerte former. Overfor et amerikansk publikum kan vi ikke nevne søtsaker. I en episode som handler om å prøve ut ny mat, måtte jeg gjøre en fruktdessert om til en fruktpai. I juleepisoden måtte vi trå varsomt i forhold til kristne symboler, forteller Venaasen.

Dette har skapt noen utfordringer i forhold til Venaasens egen lekenhet og Elfrids utfoldelse, men forfatteren håper likevel han får fram en viss frilynthet.

- Da prøver jeg bare å skape det ellevilt gjennom andre måter, som for eksempel gjennom dialogen, sier Venaasen.

Fakta: Trond Morten Kristiansen Venaasen/Elleville Elfrid

* Frilans manusforfatter, bor på Lillehammer

* Utdannet fra Den norske filmskolen 2004, Lillehammer

* Teatervitenskap og mellomfag i dramaturgi fra Universitetet i Trondheim

* Har blant annet skrevet manus til barneanimasjonsserien Hubert, NRK Super (sendes i reprise i jula).

* Elleville Elfrid består av 26 episoder x 7 minutter + en julespesial.

* Serien er produsert av Kool Produktion AS i Oslo og Bergen. Finansiert av Norsk Filminstitutt, Nordisk Film & TV Fond, MEDIA, Fuzz og Film 3.

NRK er co-produsenter av serien.

* Skaperne av serien er: Tom Petter Hansen, Trond Morten Kristensen Venaasen og Frank Mosvold

* Skuespillere: Marie Wolf (Elleville Elfrid), Gard B. Eidsvold (Pappa), Nina E.H. Lund (tvillingene), Johannes Joner (vaktmesteren), Jacob Rønningen (Henrik) og Hildegunn Riise (Fru Berg).

* Solgt til Finland og Danmark. Intensjonsavtale med Sverige og Island. Flere andre europeiske land har vist interesse for serien.

Billedtekst til faksimile:

TIL UTLANDET: Flere utenlandske TV-kanaler har vist interesse for den norske animasjonsserien. Den er solgt til Finland og Danmark, og Sverige og Island. har inngått intensjonsavtale.