MARIENLYST: Absolutt ikke. Da Christine Lossius Thorins uvilje mot Sigrid Undset kom for en dag i radioprogrammet Salongen, tok kollega Jørgen Strickert affære. Han bestemte at de to skulle lese "Kransen" sammen, kapittel for kapittel, og diskutere teksten i en ukentlig sending.

Dannelsesprosjektet og podkasten "Christine Lavransdatter" har – til programledernes overraskelse – engasjert lyttere i hele Norge. Tenåringsforeldre, lærere og en foreløpig anonym kjendis med Grand Prix-tilknytning er blant dem som har børstet støvet av klassikeren i bokhylla, og jevnlig sender kransebetraktninger til den lite brukervennlige e-postadressen [email protected]

Lesesirkelen har til og med en egen kranselege som oppklarer medisinske spørsmål, for eksempel hva slags prevensjon Kristin og Erlend kunne hatt tilgang til under sine forbudte hyrdestunder på middelalderloftet.

 

To tredeler ut i Kransen må Christine Lossius Thorin innrømme at hun faktisk liker Sigrid Undset. I alle fall innimellom.

Det første avsnittet er ikke akkurat et leserfrieri, med en bibelsk oppramsing av slekts- og gårdsnavn. Men så, etter noen sider med snirklete selvpisking på dansknorsk, kommer drypp av det som ga Sigrid Undset nobelprisen i litteratur: Lyriske beskrivelser av fjell, muld og gressvoller. Dramatiske dialoger. Nådeløse personkarakteristikker – for eksempel av den fetladne, snart forsmådde Simon Darre med den korte halsen. Og ikke minst en dampende og saftig skildring av Kristin og Erlends første kyss og påfølgende åpning av silkeserken i den duftende urtehagen.

Språket, som for mange framstår som den store bøygen, er noe av det Lossius Thorin er mest fascinert over.

– Men jeg leser jo denne boken på en annen måte, og leter etter morsomme ting vi kan bruke i lesesirkelen.

Hvis noen er i tvil: Behandlingen Kristin Lavransdatter får i podkasten ligner ikke mye på opplegget vi husker fra ungdomsskolen. De munnkåte programlederne har blant annet gjennomført en grundig analyse av hvordan Erlend organiserer sitt legeme etter å ha ligget med Kristin for første gang (en begivenhet som for øvrig er så slapt beskrevet av nobelprisvinneren at Christine Lossius Thorin aldri har blitt så skuffet over et samleie noensinne).

Dårligste klimaks ever!!!

Christine Lossius Thorin om Kristin og Erlends debut i høyet

 

Foreløpig har ingen klaget den utradisjonelle lesesirkelen til Kringkastingsrådet. Tvert imot.

– Vi aner jo ikke hvor mange som hører på dette. Men både volumet og grundigheten i tilbakemeldingene tangerer alt jeg har vært med på i et langt radioliv, sier Jørgen Strickert.

Til og med folk som lever av og for Sigrid Undset har gitt dem anerkjennelse. Noen hevder sågar at forfattere selv ville likt podkasten. Undset hadde sans for humor.

 

Christine Lossius Thorin hadde aldri forestilt seg at hun skulle le så mye.

– Jeg tenkte, veldig fordomsfullt, at det ville være en enorm lidelse å lese Kristin Lavransdatter. Når jeg ikke får lest så mange bøker, skulle jeg i alle fall ikke bruke tid på den, innrømmer hun.

Hun husker vagt filmen fra 1995.

– Unnskyld Liv Ullmann, jeg var bare 14 år. Men der og da tenkte det at dette var det mest kjedelige i verden.

For Jørgen Strickert er alt dette en soleklar grunn til å sette sin kollega under administrasjon.

– Å si at noe er veldig kjedelig, uten å ha lest det, er forferdelig. Det er en mangel på interesse og ydmykhet som er rystende, sier han, og innrømmer samtidig at det er litt gøy å plage Christine.

Etter hans mening er dette er en form for lidelse vi alle bør utsettes for.

– Vi har ikke mange nobelprisvinnere i Norge.

– Men er det ei god bok?

– På det beste er Sigrid Undset helt enestående. Hennes beskrivelser av de ulike karakterene bør leses av alle som er opptatt av litteratur, sier Lossius Thorin.

 

Hun blir også litt frustrert iblant. Det kan bli for omstendelig.

– Men det jeg liker, liker jeg kjempegodt. Jeg er glad Jørgen tvang med til dette. Jeg ante ikke at det var så mye morsomt, frekt og slemt i denne boka.

Kristinspelet på Sel har premiere 23. juni. Les anmeldelsen på gd.no søndag.

Men opplever de to at Kristin Lavransdatter har relevans for oss i dag? Absolutt mener Lossius Thorin, og nevner tema som foreldre og barn, samliv og det å gå fra barn til ungdom og voksen. I ett kapittel beskriver Kristins mor hvordan hun lot det nære forholdet mellom datteren og faren utvikle seg, selv om hun egentlig var sjalu.

– Det er følelser en kan kjenne igjen i sitt eget liv, sier hun.

Også beskrivelsen av riddere (les: menn) som er av og på, og kvinner som slutter å være rasjonelle for å begi seg ut på noe som er både eitrende dumt og potensielt farlig, er helt up-to-date.

– Undset beskriver et romantisk hekt. Hun er samlivseksperten Sissel Gran hundre år før tida. Kristin og Erlend er på en måte vår tids Nora og William i "Skam", sier de to.

Likevel var altså Christine Lossius Thorin sikker på at Kransen ikke ville fenge. Jørgen Strickert tror verket er litt dårlig behandlet i skolen.

– Hvis en kunne få møte Kristin Lavransdatter med litt lavere skuldre, og ikke med det gravalvoret jeg husker, hadde mye vært gjort, tror jeg.

Tidspunktet for når folk blir utsatt for dette, er heller ikke uten betydning.

– Må lesing alltid være lystbetont, eller er det greit å legge bort det som ikke fenger?

– Det er trist å bruke tid på bøker som aldri blir bra. Samtidig er det noen bøker mennesker i Norge bør lese, slik at vi kan diskutere dem, mener Christine Lossius Thorin.

Hun kommer i alle fall til å fullføre trilogien om Kristin Lavransdatter. Det har hun lovet på riksdekkende radio.

"Christine Lavransdatter" kan du høre her, eller ved å søke opp Salongen på nrk.no eller i podkastapplikasjonen på din smarttelefon.