Magnus og Sissel kan bli Årets Peer Gynt

Magnus Carlsen og Sissel Kyrkjebø er to av navnene på lista over de som kan ende opp som årets Peer.

Magnus Carlsen og Sissel Kyrkjebø er to av navnene på lista over de som kan ende opp som årets Peer.

Artikkelen er over 9 år gammel

Sjakk-verdensmester Magnus Carlsen og sanger Sissel Kyrkjebø kjemper om prisen " Årets Peer Gynt".

DEL

Magnus Carlsen, Dissimilis og Sissel Kyrkjebø er de tre kandidatene som er nominert til prisen Årets Peer Gynt 2010.

Det er Stortingsrepresentantene som avgjør hvem som får prisen, og den skal overrekkes under Peer Gynt-stemnet på Vinstra 31. juli.

Årets Peer Gynt blir den 40. i rekken. I fjor fikk Ole Gunnar Solskjær prisen.

Sjakkmester

Magnus Carlsen er tidenes yngste verdensmester i sjakk, idet han gikk til topps i verdensmesterskapet i lynsjakk i 2009 i Moskva. Han er plassert som nr.1 på verdensrankingen til FIDE.

Carlsen har i lengre tid vært den høyest rangerte sjakkspiller i den vestlige verden.

Han ble internasjonal mester allerede i 2003 og Stormester i 2004 bare 13 år gammel og den yngste i verden på det tidspunkt.

- Sissel Kyrkjebø har en bredde i sjanger og musikk som favner de fleste aldersgrupper og musikktradisjoner. Kyrkjebø har hatt flere internasjonale turneer, sunget sammen med mange verdensberømte sangere og musikere og holdt konserter på mange av de store scenene både i Europa, Asia og USA, heter det i Peer GYnt AS sin begrunnelse om Sissel Kyrkjebø som kandidat til prisen.

Hun ble Årets Spellemann under utdelingen av Spellemannsprisen i 1986, og i 2006 ble hun Ridder av 1. klasse av St Olavs Orden.

Dissimilis er den tredje kandidaten.

Kai Zahl ville realisere sin psykisk utviklingshemmede sønns drøm om å spille i band, og utviklet et fargenotesystem som gjorde det mulig for sønnen og hans venner å spille. Bandet vakte stor oppsikt. I 1987 holdt Dissimilis konserten ”Dissimilis - en annerledes musikal” i konserthuset, med flere utsolgte forestillinger. Dissimilis har i dag over 80 medlemsgrupper i Norge og har vokst seg store også internasjonalt med deltagelse i 14 land og 10 000 medlemmer.

Det er Stortingsrepresentantene som avgjør hvem som skal få prisen. Prisen gis til en person eller institusjon som har bidratt til å gjlre Norges navn kjent i utlandet, på en positiv og samfunnsnyttig måte.

Artikkeltags