For tre år siden kåret Nitime-lytterene Egersund som julenissens hjemby. Men mange mener noe annet. For er det ikke Lillehammer som er julebyen ? Og fjøsnissen bor da vel i Heidal, eller?

I VG lørdag ble det spekulert i hvilken norsk by julenissen bor i. I tillegg til Drøbak, Salvalen, Målselv, Tønsberg seiler altså Lillehammer og Heidal opp som favoritter.

Gågata

Turistsjef Vidar Svanemyr sier til VG at julenissen ofte er på besøk i Lillehammer. På spørsmål om hva som er Norges juleby svarer han:

- Definitivt Lillehammer. Vi har utviklet Julebyen Lillehammer som et eget produkt. Gågaten er en stemingsfull ramme rundt det hele, med gamle trehus, og mer eller mindre snøgaranti. Vi har gratis kanefart, utdeling av gløgg, juleverksted på Maihaugen og juleaktiviteter i et julepyntet Lilleputthammer. Over 150 engelskmenn feiret jul her i fjor, og det blir sikkert ikke færre i år.

Les om gågata før og nå: Stjerneskifte

Men Svanemyr er mer usikker på hvor julenissen kommer fra.

Nisseloft

Kan han bo i Heidal? Leder av Nisseloftet, Helge Sandvoll, påpker at fjøsnissen trives så godt i Heidal hvor det er mange gamle gårder og hus.

- På Nisseloftet i Heidal bygger vi opp under den gamle kulturen med fjøsnisser. I verkstedet produseres alle salgs nisser, tusser og troll. De fleste er skåret ut i tre, sier han til VG - men legger til at fjøsnissen er en helårsnisse som ikke har så mye med jula å gjøre egentlig....

Post til nissen

Hvis du poster et brev til julenissen, så havner det i Drøbak. Hvert år havner over 20.000 brev til Julenissen på turistkontoret der. Og alle får hyggelige svarbrev tilbake. Turistsjef Terje Kristiansen sender svarbrev på alle språk, både polsk, russisk, engelsk, tysk og spansk.

Og noen brev er mer rørende enn andre forteller han til VG. Han har blant annet fått brev med spørmsål om å hilse til bestefar i himmelen. Og i fjor fikk han tre brev fra tre søsken som alle spurte om han kunne gjøre noe med at far hadde gått i fra mor.

Det er post merket "Santa Claus, North Pole" eller "Julenissen i Norge" som havner her. Det er avtalt med postverket. Resten går til Finland som riktignok får det meste av den internasjonale julenisse-posten.