SØR-FRON: Kombinasjonen korps og trekkspill får i utgangspunktet sikkert mange til å steile. Men i Sør-Fron vil de vise at det går an. Og det gjør de med gamle komposisjoner av Oddvar Nygaard, trekkspillvirtuosen fra bygda som faktisk også komponerte for korps. «Hundorp Marsjen» og «Fjellfantasi» ble skrevet for musikklaget like etter krigen.

- Henry Eggen har renskrevet notene og lagt til instrumenter som den gang ikke fantes i en korpsbesetning. Det var litt av et arbeid, for mye var håndskrevet og utydelig. Men nå er vi i gang og det er noen utfordringer. Både «Hundorp Marsjen» og «Fjellfantasi» er bygd opp nesten som klassiske verker med flere partier. Det vanskelig, rett og slett, sier dirigent for musikklaget, Liv Bjerke.

Mye lyd

- Men altså, korps og trekkspill? Det rimer ikke helt?

- Tom Willy Rustad i Kvarts beroliget oss med at; jo da, både korps og trekkspill har mye lyd og «trøkk». Det går utmerket sammen. Og han har jo rett. Men at det er så vanlig, nei det tror jeg ikke. Jeg har aldri hørt om det før, ler Bjerke.

27. oktober forløses samarbeidet på Rudi gard i en kveld dedikert til «mesteren». Nygaard-kjenner og programleder for kvelden, Rasmus Stauri, forteller at musikerens korpsbidrag trolig hadde sammenheng med at han var en god venn av mangeårig dirigent for korpset, Magnar Rudi. De har knapt blitt framført før.

- Nygaard var en musiker av stort format. Han kunne spille hva det måtte være. Og han etterlot seg over 170 komposisjoner som nå er lagret i folkemusikkarkivet vårt, sier Stauri.

Samarbeid

Fron Trekkspelklubb er ikke mindre entusiastiske. Klubben, som ble startet i 1975 i Klukkargarden på Sør-Fron, setter pris på å bli invitert til et slik samarbeid og at grunnlaget for det er Nygaards musikk.

- Noe tilpasninger må gjøres, men jeg synes det går kjempebra, sier leder i klubben, Ivar Nermoen fra Vinstra.

Korpset og klubben skal spille tre «leiker» sammen. Det er «Vals te tusen», «På romjulsball» og en galopp etter Hans Myhr.

Ellers medvirker Nygaards barnebarn Anne Kristin Stakston på vokal, og oldebarna Hanna og Ane på fele. Øystein Rudi bidrar også med dedikert stoff. Faktisk en spesialskrevet leik han fikk av Nygaard til sin første landskappleik som 14 åring.