Så langt rakk pengestøtten på Ringsveen

LAGET FOR Å VARE: Maristua og Dovrestua blir som to små smykker på Ringsveen. Nå gjenstår det å sette inn dører og vinduer før arbeidene inntil videre avsluttes. Gunnar Tore Larsen (i midten) roser tømrerne Erki Markson og Rolf Inge Steinsgard som har gjort jobben.  Alle foto: Torbjørn Olsen

som har gjort jobben.

LAGET FOR Å VARE: Maristua og Dovrestua blir som to små smykker på Ringsveen. Nå gjenstår det å sette inn dører og vinduer før arbeidene inntil videre avsluttes. Gunnar Tore Larsen (i midten) roser tømrerne Erki Markson og Rolf Inge Steinsgard som har gjort jobben. Alle foto: Torbjørn Olsen som har gjort jobben.

Artikkelen er over 2 år gammel

Stiftelsen Ringsveen har ikke penger til å ferdigstille tømmerstuene de fikk offentlig støtte til å renovere i fjor. Likevel er Gunnar Tore Larsen godt tilfreds med det han ser.

DEL

– Ja, dette er til å fryde seg over, sier han.

Roser tømrerne

Stokk & Stein AS fraktet to forfalne tømmerstuer til laftehallen sin i Lom i oktober i fjor. For fjorten dager siden kom transporten i retur. Med hus restaurert for å vare i flere hundre år.

– Jeg kan ikke få fullrost selskapet for den jobben som er gjort. Så ordentlig har det aldri vært på Ringsveen, sier Gunnar Tore Larsen, og ser mot tømmerveggene som igjen rammer inn tunet.

Lang veg å gå

Han er styremedlem i stiftelsen og har vært ansvarlig for arbeidet med å ta vare på Maristua og Dovrestua, som bygningene heter.

De to tømmerstuene, henholdsvis fra 1700 og 1800-tallet, ble flyttet til Ringsveen rundt 1970, og var i ferd med å råtne helt ned da stiftelsen startet arbeidet med å renovere. Riving var i høyeste grad et alternativ. Selv fagfolk var sterkt i tvil om det ville la seg gjøre å redde bygningene. I to omganger ble stiftelsens søknad om pengestøtte avvist av kulturvernmyndighetene.

Men så løsnet det i fjor sommer. Kulturminnefondet, UNI-stiftelsen, Oppland fylkeskommune og Lillehammer kommune bidro med til sammen 1,3 millioner. Stiftelsen Ringsveen tok 200.000 av egne midler, og dermed ble renoveringen satt i gang.

Mye nytt i laftekassene

Arbeidet har vist seg å bli langt mer omfattende enn ventet. Her trengtes nye laft og nye stokker på alle vegger. Særlig var Maristua, som skriver seg fra siste halvdel av 1700-tallet, sterkt medtatt.

Nå er pengestøtten brukt opp, og Stiftelsen Ringsveen må ta vinteren til hjelp for å skaffe midler til torvtak og innvendig arbeid. Larsen ser ikke mørkt på det. Kanskje trenger han 500.000 kroner til.

– Jeg kommer nok til å ta kontakt med Kulturminnefondet igjen. Sparebankstiftelsen også. Dette må vi få til. Maristua er unik, ikke minst fordi det innvendige panelet er opprinnelig, sier han.

– Hva skal stuene brukes til?

– Det er mange muligheter. Galleri, for eksempel. Viktig for oss er at vi nå gis bedre anledning til å åpne Ringsveen for samfunnet rundt. sier Gunnar Tore Larsen.

Artikkeltags