Oversetter "Helvetet" til nynorsk

- En moderne tegneserie med språk fra vår tid som kommer innom et godt utvalg av karakterene fra originalutgaven, sier Bodil Moss om sin nynorske variant av Dante.

- En moderne tegneserie med språk fra vår tid som kommer innom et godt utvalg av karakterene fra originalutgaven, sier Bodil Moss om sin nynorske variant av Dante. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Bodil Moss fra Fåvang falt så pladask for en italiensk tegneserieparodi på Dantes «Den guddommelige komedie», at hun bare måtte oversette hele «Helvetet» til nynorsk.

DEL

- Jeg virkelig hylte når jeg åpna pakka!

Slik reagerte Bodil Moss, da hun fikk tilsendt «Helvetet» i posten. Nærmere bestemt hylte hun heftig begeistret. Og nærmere bestemt inneholdt pakka den italienske tegneserieboka «Dante: Den guddommelige komedie som teikneserie - Helvetet», tegnet og omskrevet av italienske Marcello Toninelli. Ei bok som Moss ikke lenge etter oversatte til norsk. Nå er den ute i bokhandelen.

Bodil Moss kommer opprinnelig fra Fåvang og arbeider som universitetslektor i italiensk ved Universitetet i Bergen. Hun forteller at hun ble forført av tegneserien lenge før hun fikk sin første utgave i posten.

- Mens jeg studerte italiensk her ved universitetet, lærte vi om ulike typer oversettelser. Vi fikk blant annet utlevert et ark med tegneseriestriper. Det var en parodi på Dantes komedie. Jeg ble helt forelska!

Stripene stammet fra Toninellis serie, som først ble utgitt i Italia i 1969. I ettertid har de vært trykt i flere aviser, før de til slutt ble samlet i bokform i 2004. De ble så populære at de allerede er trykt opp igjen tre ganger, og de selger jevnt og trutt. Likevel skulle det vise seg anstrengende for Moss å få tak i kjærligheten.

- Jeg ble veldig gira, og søkte og søkte for å finne ut hvor stripene kom fra. Jeg fikk bare ikke tak i noen av de tre bøkene, de var utsolgt. Til slutt fikk jeg bestilt et eksemplar via nettet... Det kom i posten.

Som vi har hørt, avtok ikke forelskelsen ved nærmere bekjentskap.

Les hele saken i onsdagens GD

Artikkeltags