Påskekrim fra krigen

Artikkelen er over 7 år gammel

Selv om det ikke er noen kriminalroman Tore Pryser har skrevet, er hans fortellinger om menneskene som levde i gråsonene under 2. verdenskrig, spennende nok.

DEL

LILLEHAMMER: Boka er en direkte oppfølger til «SVIK og gråsoner», og har i likhet med den en forside en Knut Gribb-roman verdig.

- Jeg hadde ikke lyst på denne tittelen, sier forfatteren som i tillegg til å skrive bøker - «Varulven og andre agenthistorier» er hans 15. og derfor et aldri så lite jubileum - er professor og historiker ved Høgskolen i Lillehammer.

Til neste år blir han 67 og går ned i halv stilling. Men 2. verdenskrig får ikke fred, snarere vil det som fortsatt er skjult eller ukjent fra de åra, få en enda utryggere hvile.

Ikke publisert før

Det er sånn fatt med slike bøker Tore Pryser skriver, at det ofte hender at andre har skrevet om det før, i alle fall deler av det. Også denne gangen har professoren tatt utgangspunkt i det han selv eller andre har publisert før, det være seg i bøker eller i aviser.

Som historien om Willy Bjørneby, som havnet på «feil» side, og som tilbake i 1998 truet både Pryser og GD med erstatningssøksmål etter en artikkel HiL-professoren skrev i avisa. Men Pryser har funnet nytt stoff. Et av bokas lengre essays er viet Willy og broren som havnet på hver sin side, og deres fettere, også de brødre, og deres roller under krigen. Ikke omskrevet før.

Og det er det det handler om, ikke enten eller, men både og, dobbeltagenter man ikke visste hvilken side var på, og dem som byttet side, kanskje mer enn én gang.

Dagens krig

- Blir du aldri ferdig med denne krigen?

- Stadig flere arkiver blir åpnet. Svenske, britiske og amerikanske. Det vil komme stadig mer og ny informasjon. Når folk blir borte, blir også personvernet borte? Det er økende interesse blant dagens unge for Norge under krigen.

- Vil du ikke heller skrive om dagens krig i Afghanistan?

- Jeg har begynt å samle stoff. Norske frontkjempere trodde de sloss for Norge. Det sto også i nekrologene. Men den neste boka handler om tyske agenter i Norge.

Artikkeltags