Gå til sidens hovedinnhold

Peer for alle

Artikkelen er over 11 år gammel

Det er ikke bare OL som har sitt paralympics. Nå har også Peer Gynt-stevnet fått sitt.

«Peer For Alle» heter sommermøtet som åpnet mandag og arrangementet samler 400 deltakere med og uten utviklingshemming, fra de nordiske landene Norge, Sverige, Danmark og Finland; dessuten Skottland, Russland og Ukraina

Spørsmålet Peer Gynt stilte: «Hva er det å være seg selv i grunnen?» er motto for festivalen, og fredag ettermiddag er det verdenspremiere på «Peer Gynt» for utviklingshemmede: 300 skuespillere, 14 av dem i tittelrollen.

Prosjektleder Dag Balavoine lover en Gynt-oppsetning ingen har sett maken til før, verken ved bredden av Gålåvatnet eller andre steder.

Selv om Gynt-oppsetninger er hovedsiden ved «Peer For Alle» er det mange andre aktiviteter, som folkedans, hesteridning, kanopadling osv. De fleste deltakerne bor i utleiehytter på Gålå.

Sosialt kunstverk

Sommerfestivalen for utviklingshemmede har tidligere vært arrangert tre ganger i Järna utenfor Stockholm i Sverige.

Arrangementskomiteen har som filosofi at det ikke bare er den unike Peer Gynt-oppsetningen som skal være festivalens kunstverk, men å gjøre et internasjonalt møtested som festivalen er, til et stort sosialt kunstverk.

- Det vi gjør er å vise at funksjonshemning og utviklingshemming ikke bare er handikap, men også full av muligheter, sier Dag Balavoine.