Gå til sidens hovedinnhold

Ellen Horn er ny kunstnerisk leder i Peer Gynt

Artikkelen er over 3 år gammel

Skuespiller, tidligere kulturminister, teatersjef og Mor Åse på Gålå, Ellen Horn, overtar jobben som kunstnerisk leder i Peer Gynt as.

VINSTRA: Horn (67) har takket ja og overtar jobben etter Iren Reppen. Reppen skal ha det kunstneriske ansvaret for Peer Gynt-stevnet i sommer. Etter det overtar Horn. Hun starter formelt i stillingen 1. mars, og går i gang med planleggingen mot 2019.

Horn jobber i dag som skuespiller på Nationaltheatret. Hun vil kombinere skuespillerjobben med den halve stillingen som kunstnerisk leder.

– Det dukket plutselig opp en forespørsel. Jeg merket med en gang at jeg ble overrasket og veldig glad. Jeg er veldig motivert for å komme tilbake og være med å utvikle Peer Gynt stevnet videre, sier Ellen Horn til GD.

Les også

Iren Reppen slutter som kunstnerisk leder i Peer Gynt

 

Har lengtet tilbake

Hun har vært en del av Peer Gynt-familien. Fra 2009 til 2011 spilte hun Mor Åse i forestillingen på Gålå. I forestillingene der Dennis Storhøi hadde rollen som Peer.

– Har du først blitt en del av Peer Gynt på Gålå, stått i vind og regn og sovnet inn som Mor Åse til Griegs musikk i solnedgangen ved Gålåvatnet, så lengter du tilbake. Hele stevnet er et fantastisk eventyr. At jeg skal få være med og forsøke å sørge for at dette får leve videre, og at dette kan utvikle seg innholdsmessig både nasjonalt og internasjonalt. Det gleder jeg meg til. Jeg kan nesten ikke vente med å komme meg opp i Gudbrandsdalen og treffe igjen alle de frivillige. Det å se hvordan ungdommen slutter oppom teateret er fantastisk. Det er viktig å sørge for motivasjon videre, sier hun.

Hun er utdannet skuespiller, har vært ansatt både ved Oslo Nye Teater, Nationaltheatret og Torshovteatret, vært engasjert av NRK Fjernsynsteatret og Riksteatret og har medvirket i en rekke filmer og TV-serier. Hun har vært teatersjef ved både Nationaltheatret og Riksteatret. Og hun har vært kulturminister. Hun har også i en årrekke hatt et sterkt engasjement i Henrik Ibsen og var blant annet leder for Den internasjonale Ibsenfestivalen på Nationaltheatret i flere år, medlem av Nasjonalkomitéen for Ibsenjubiléet og hun var redaktør for boken Ibsens kvinner i 2006.

– Hvor går veien videre for Peer Gynt stevnet i Fronskommunene?

– Det er uendelige muligheter knyttet til Peer Gynt. Det er mange problemstillinger som kan være aktuelle for samfunnsdebatten. Vi må løfte blikket og bruke Peer til å utvide horisonten. Finne tilknytningen til natur og miljø. Peer Gynt-prisen kan for eksempel være med å sette agenda og ta opp viktige tema i samfunnet. Kanskje kan vil gå nye veger? Nå skal jeg gå i tenkeboksen.

Les også

Det ble ristet på hodet av Peer-ideen

 

Løfte Peer videre


– Peer Gynt as ønsket seg en kunstnerisk leder som kunne ta Peer Gynt as med på nye kvantesprang innen kultur i natur. Det er viktig for oss at ny kunstnerisk leder har en sterk vilje og et brennende engasjement. Det gir oss trygghet for at vi skal løfte Peer Gynt videre. Vi har store ambisjoner for Peer Gynt i Gudbrandsdalen. Ellen Horns kompetanse, nettverk og engasjement for kunst og kultur er viktig for oss, sier administrerende direktør i Peer Gynt as, Marit Lien.

– Nå skal jeg orientere meg og oppleve stevnet til sommeren. Det å overta etter Iren Reppen blir krevende. Hun har fått til mye. Det skal jeg være med å bygge videre på, sammen med administrasjonen i Peer Gynt as og ikke minst de frivillige, sier Horn.

At hun skal kombinere lederstillingen i Peer Gynt med teaterjobben ved Nationaltheatret gleder hun seg til.

– Kanskje kan vi også se på muligheter til samarbeid, sier hun.

LES OGSÅ:

Les også

Far og sønn Oftebro gir seg etter to år

 

Fem'ere til Peer på Gålå

Sexy Peer Gynt på Gålå

Stolt og rørt etter Peer-premieren