Gå til sidens hovedinnhold

Piraten som ga oss TV-bilder

Artikkelen er over 11 år gammel

Da NRK offisielt åpnet sine fjernsynssendinger 20. august 1960, kunne de ikke tas ned i sentrale Lillehammer. Ikke før Egil Ellingsen satte opp piratmottaker.

Han var ansatt hos Ivar Hansen Sport og Radio, og sammen med innehaveren, begynte han å snuse på hvordan få tak i disse TV-signalene.

- Først drev vi med målinger for å se hvor vi kunne ta inn signaler sterke nok til å sette opp en omformer. Det var ganske så spartansk. Vi hadde fått tak i en værvarslingsballong som vi monterte antenne under. Denne ledet vi med en styresnor. På den måten kunne vi styre mottakeren for å finne hvor det var best signaler.

Les også: Vår mann i Dagsrevyen

Ikke lovlig

Det var heller ikke tilfeldig hvor senderen ble satt opp.

- Valget falt på Rustadhøgda, der vi monterte mottakerantenne i ei gran ved siden hytta til buntmaker Ring. Ikke akkurat profesjonelt, men hovedsaken for oss var å finne stabile signaler. Det var ikke langt mellom grana og et uthus. På veggen der monterte vi en forsterker, og kjørte da dette i strekk inn i hytta til Ring, der omformeren sto.

- Men dere måtte nå Lillehammer sentrum?

- Ja, og selvfølgelig måtte vi ha signaler ut igjen over byen og omegn. Derfor måtte vi søke en annen grunneier om å få sette opp ei mast på utmarka. Den bardunerte vi og monterte flere antenner på den slik at vi kunne kjøre ut signaler i retning byen, Gausdalskaret og Fåberg.

- Var det lovlig?

- Nei, men ingen brydde seg egentlig om det. I og med at vi kjørte NRK, ble vi ikke tatt for det.

Les også: NRKs første fjernsynstekniker

Grand Prix

-Var dette allerede i 1960?

- Nei. For i 1960 var jeg leid av Leif Rustad i NRK til å synge en av finalelåtene i finalen i Melodi Grand Prix, «Lille Lilliann fra Lillesand». Samme året som «Voy Voy» vant. Jeg vet det fordi signalene kunne ikke tas ned i selve Lillehammer.

- Ingen sendte politiet på deg?

- Nei, NRK hadde jo ikke dekning her i det hele tatt, og det gikk tre år fra vi monterte omformeren til NRK sjøl hadde klart opplegg for å dekke sentrale Lillehammer.

Morokulien

- Du var en skikkelig pirat?

- Ja, vi monterte fjernsynsomformer først på Lillehammer, siden i et skiferbrudd ved Otta, i Auggedal og i Øvre Svatsum.

- Husker du det første programmet du så?

- Jeg bodde den gangen i Mejdellsgate og satte opp ei ni meter høy stålantenne, så jeg kunne ta inn program. Det første jeg så, var åpningen av Morokulien. Veldig få hadde TV på Lillehammer den gang. Når det var nyttår og hopprenn fra Garmisch-Partenkirchen, kom Simon Slåttvik over til meg for å se, sier Egil Ellingsen.