Gå til sidens hovedinnhold

60 år, like lita og like blid!

Artikkelen er over 5 år gammel

Pannekakeduften hang i lufta utenfor Prøysenhuset lørdag. Det var ikke rart at Teskjekjerringa var strålende blid!

Mange steder er det sånn at den som har bursdag er den som bestemmer menyen den dagen. Så også på Rudshøgda, der Teskjekjerringa feiret 60-årsdagen sin i helga. Dermed var det helt selvsagt at livretten pannekaker med blåbærsyltetøy var bursdagsmaten.

Fin feiring

Både små og store hadde tatt turen inn i skogen til Prøysenhuset. Ved peisen i kafeen spilte Hogne Moe og Tone Haugen Romtveit noen av Prøysens kjente sanger, og litt ønskekonsert ble det også rom for. Deretter gikk turen til galleriet, der den egentlige bursdagfesten startet - en skikkelig, gammeldags bursdagfeiring med sanger, lesestund og kake med lys.

Det tok en lang stund å tenne alle de 60 lysene på kaka, og det var heller ikke rart at det trengtes mange til å blåse ut alle lysene.

Bildeserie

Bli med på 60-årsdag!

Se bilder fra feiringen!  

Mye å gjøre

I tillegg til bursdagfeiring med sang, opplesing og leker, fikk gjestene også gjøre ting selv. Ved et bord satt konsentrerte barn og perlet Teskjekjerringa, eller laget henne i modellkitt. Dessuten kunne de kle seg ut. og noen fikk også malt ansiktet sitt.

Det var med andre ord mye å prøve, og mye å gjøre mens Prøysenhusets egne «teskjekjerringer» gikk rundt og hjalp til.

Lita og lur

Teskjekjerringa Kristine Lundsbakken fortalte om Teskjekjerringa og makaronisuppa, og da husket alle som hørte på at Teskjekjerringa, hun var en skikkelig smart dame. Teskjekjerringa sjøl hadde dette å si om den saken:

- Blir du lita som ei teskje, må du være lur!

Det komme nok godt med, når man til stadighet, og uten forvarsel, blir knøttlita.

To av bursdagsgjestene, sjuåringene Hanna og Nora, var enige om at Teskjekjerringa er en tøff dame. Men de ville ikke prøvd å være sånn selv.

– Det virker ikke så gøy å bli så liten, så man må klatre opp for å få til ting, var de to enige om.

Et grepa kvinnfolk

Teskjekjerringa kom ut i offentligheten for første gang høsten 1955. I følge Prøysenhusets Hogne Moe var kjerringa faktisk 60 år allerede den gangen, så egentlig skal hun være 120 år nå. Men kan en gå opp og ned i størrelse, kan en vel også holde seg godt, sånn aldersmessig.

Det var i alle fall mye liv i henne på 60-årsfesten hennes!

Les også: Stor bursdagsfeiring for bittelita kjerring