Gå til sidens hovedinnhold

En hund etter «Carmen»

Artikkelen er over 6 år gammel

Hunden Mike og kormester Sjur Magnus har sentrale oppgaver i operaen «Carmen» på Ringsakeroperaen.

Tirsdag 10. november er det premiere på årets hovedoppsetning. I tillegg til rundt 50 profesjonelle musikere, solister og andre, er cirka 170 amatører og frivillige involvert i prosjektet på og bak scenen. Sjur Magnus fra Lillehammer er profesjonell kormester. Han har de siste månedene hatt ansvaret for å øve inn repertoaret med operakoret.

– I «Carmen» har koret mange oppgaver. De er mer enn statister på scenen, og skal synge i mange, ofte korte, sekvenser. Utfordringen er å være på perrongen når toget går, sier han.

Les også:

Takk til musikken 

Trikser seg til et lykkeligere hundeliv

Linda Økseter Bøhle (23) trener triksetrening med hundene sine.

 

Sceneskrekk?

I teatersalen i Brumunddal er det flere enn koret som øver på timingen. Hunden Mike tilhører amatørskuespillerne, og er med i flere scener. Mike er tidligere øyværing, nå bosatt i Moelv. Under den første prøven med fulle kostymer, stirret han lengselsfullt ut over salen for om mulig å få øye på matmor Linda Økseter Bøhle. I et ubevoktet øyeblikk klarer Mike å snike seg ut av båndet sitt og tusler pent ned scenetrappa for å finne «mor». Selv om Mike er nybegynner i skuespillerfaget, er han kanskje ensemblets største kjendis. Han har deltatt i kåringen av Norges søteste hund, og kjent for å kunne over 40 triks.

– I dag ble han nok litt for ivrig på godtebitene, sier Bøhle. Operasjef Kari Elisabeth Bekken er imidlertid ikke så veldig bekymret.

– Vi har aldri vært så godt i rute som vi er denne gangen, sier hun.

Selv om ensemblet er i godt sig, må det øves. På scenen terper koret på den verdensberømte arien «Habanera». I koret synger blant andre Steen Brandbyge fra Øyer og Christin Rusten, Lars Adelsøn og Ole Peder Sæter fra Moelv. Sæther opptrer sammen med barnebarnet sitt, Inga Marie Sæther fra Brøttum, som synger i barnekoret.

Kraften i musikken

«Kjærleik er som en fugl i skogen» synger koristene, men får korreks fra regissør Erlend Samnøen. «Er dere så lei kjærleik?», spør han litt syrlig, og får sangerne til å guffe på til han er fornøyd. Nettopp det med kraften i musikken har Sjur Magnus fokusert på under øvelsene.

– Man kan pusse på det musikalske, men energien må være i bånn. Det er ikke bare å synge korrekt. Medlemmene i et operakor må kunne synge hundre meter framover. De må ha uttrykkskraft.

– Hva syns du om «Carmen»?

– Jeg elsker «Carmen»!