Setter opp eget vinterspel i tre dager om birkebeinerne

Birkebeinerne: Filmen blir nå til eget spel i Mesnali. Foto: Ian Brodie, Paradox

Birkebeinerne: Filmen blir nå til eget spel i Mesnali. Foto: Ian Brodie, Paradox

Artikkelen er over 3 år gammel

Ny fortelling, ny musikk, ville birkebeinere, hester og vakker natur. Mesna Islandshest sparer ikke på noe når de inviterer til Birkebeinerspel med mye attåt i tre kvelder i februar. Planen er at dette skal bli et årlig vinterspel.

DEL

Til helga er første treningshelg i Sørmesssenvegen, hvor skuespillere, ryttere og slåsskjemper samles for å øve spel. Så vil det gå slag i slag til 17. februar, da forestillingen settes opp for første gang. Det blir også spel den 18. og 19. februar.

Eget manus, egen musikk

– Jeg er veldig spent. Dette har vi ikke drevet med før, men det er godt at vi har fått med mange profesjonelle med erfaring og en entusiastisk gjeng. Det er fint å oppleve at så mange stiller opp, sier Camilla Li ved Mesna Islandshest.

Her foregikk innspillingen av Birkebeinerfilmen, og vertskapet gjør nå alvor av planene om filmturisme. Det er laget et eget spel basert på manus som Ravn Lanesskog skrev til filmen Birkebeinerne.

– Det er bearbeidet og omskrevet til et spel av Åsmund Brede Eike, som er regissør. Filmens fotograf Ian Brodie, som kan mye om filmturisme, er også en viktig brikke. Han kommer til å være her under spelet, forteller Li.

Hyttene som ble brukt under filminnspillingen, er satt opp i et tun i skogen. De skal fungere som kulisser under spelet.

Birkebeinerkveld

– Vi legger opp til en Birkebeinerkveld, med salg av lokalmat og håndverksprodukter før spelet. Så blir det vandring gjennom vinterskogen. Spelet varer 45 minutter. Kvelden avsluttes med mingling rundt bålene på markedsplassen, matservering og Birkebeinerfest på låven. Vi samarbeider med Destinasjon Sjusjøen om billettsalget. Det er allerede godt i gang, og vi håper på 500 på hver forestilling, sier Li.

Birkebeinerspelet er fortellingen om flukten som endret norgeshistorien. En del scener, skuespillere, ryttere, fightere og hester som tok del i filmen blir å se i spelet, hvor Evy Kasseth Røsten, som er kjent fra mange spel, har rollen som Ylva. 13 profesjonelle skuespillere er hyret inn, i tillegg til mange amatørskuespillere, statister og hjelpemannskap. John Stenersen, som lagde noe av musikken til filmen, har skrevet egen musikk til spelet. Den formidles blant annet av damekoret Crème Fraîche, mens lillehamringen Amund Kleppan er blant musikerne.

Mesna Islandshest Senter tok vinteren 2015 del i innspillingen av filmen Birkebeinerne, med 40 av sine hester. Filmen hadde premiere februar 2016.

Artikkeltags