- Skal vinne Amandus-prisen

Artikkelen er over 8 år gammel

De kaller seg Futharkfilm, og er fast bestemt på å motta minst én Amanduspris i slutten av mars. For thrilleren «Ei min», er innspilt av alle steder i nordbygda i Øyer.

DEL

LILLEHAMMER: Hvem de er? Seks elever i 2. klasse ved studier for medier og kommunikasjon ved Gausdal videregående skole: Håkon Jørgensen (fotograf) fra Mesnali i Ringsaker, Runar Romfog (lyd- og musikkansvarlig) og Oskar Brandbyge (skuespiller og redigerer) fra Øyer, Vilde Løkken (grafisk- og markedsansvarlig, skuespiller) og Vetle Hallås (foto og regi) fra Lillehammer og Teodor Wedum (produsent og skuespiller) fra Øyer.

Egentlig er det en elevfilmoppgave. Men det begynte som lysten til å lage en så god Amandus-film, at juryen ikke vil komme unna den når vinnerne skal ropes opp i en stivpyntet festsal på Maihaugen om ca. fire og en halv måned.

I to versjoner

Bare siste del av klipping, redigering og sminke gjenstår før «Ei min» er klar til å sendes inn. Fristen er i februar. Skolen skal ha filmen innen 27. november.

Maks lengde for Amandus-kandidater er fem minutter. Originalen, eller directors cut som det heter i filmbransjen, ser ut til å ende på mellom 13 og 15 minutter. Så var det å få «Ei min» så god som mulig redigert ned til en tredjedels lengde, og være sikker på at de «riktige» scenene blir tatt med, og de ikke fullt så viktige blir klippet bort eller spart for langfilmversjonen.

- Ideen til filmen dukket opp i vår. Utover forsommeren ble vi mer og mer gira, forteller, Teodor Wedum.

Ski på beina - film i hodet

Han og noen av de andre dro på sommerski til Strynefjellet, og brukte all tid når de ikke sto på ski, enten det var i heisen eller på fritida til å jobbe med å utvikle ideen. Økonomisk støtte var det imidlertid heller dårlig med. Avslag på avslag.

Løsningen kom da de ble tipset om å søke støtte gjennom Filmbussen. 4.000 kroner fikk de. Og så fikk de klessponsor. 16. oktober var det klart for første innspillingsdag. Tidlig og seint fram til 22. oktober foregikk opptakene hjemme hos Oskar Brandbyge i nordbygda, og i et skogholt i nærheten.

- Siste døgnet holdt vi på hele natta, forteller de. Og legger ikke skjul på at de er blitt langt mer bevisste på det å lage film, gjennom se å se mye film. På kino og DVD.

- Og resultatet?

- En veldig god film!

Artikkeltags