Øyvind Berg fra Lillehammer og teatergruppen Baktruppen hadde premiere på sin nye forestilling om den globale finanskrisen i Singapore på onsdag.

Asia-turne

Det skranglete lettmetall-showet ser ut til å kunne slå godt an i Asia.

- Det var et fantastisk publikum, forestillingen gikk visst rett hjem, sier forfatter og Baktruppen-medlem Øyvind Berg fornøyd etter forestillingen.

Han karakteriserer premieren som en av de morsomste i truppens 22 år lange karriere.

Berg og hans kompanjonger Ingvild Holm, Worm Winther, Per Henrik Svalastog og Jørgen Knudsen framførte sitt nye show for første gang i sin helhet på den lille klubben Night and Day, i nærheten av bydelen Lille India i Singapore.

Truppen er for tiden på en fire uker lang turné i Asia. De har allerede vært i Bangkok og skal videre til Hong Kong, Macao, Taiwan og en rekke store byer i Kina.

Les GDs intevjue med Øyvind Berg før han dro: Lyden av finanskrise

Lettmetall

Med slagordet “Baktruppen – en bedre bank” entret de scenen onsdag kveld.

Forestillingen tar utgangspunkt i Baktruppens forsøk på å besøke De la Rue, verdens største seddeltrykkeri, på Malta.

Nordmennene ble selvfølgelig nektet adgang på grunn av streng sikkerhet, noe de behørig nevner i showet.

Kledd i skinnende rustninger lagd av alt fra bestemors blikkbokser til kjeler, ølbokser og en islandsk rustning framføres forestillingen til publikums fornøyelse.

Det klappes og hoies i salen.

Rustningene er ikke bare til pynt, de er også en viktig del av dette light metal – lettmetall – bandets musikk. Det spilles på alle kroppsdeler.

Avantgarde

Avantgarde musikk og teater av den typen Baktruppen driver med er relativt nytt og fremmed for de fleste i Singapore, forklarer Kelley Cheng. Hun driver klubben hvor premieren foregikk, Night and Day.

Stedet har bare eksistert i ett års tid og er så vidt hun vet den eneste scenen for denne typen underholdning i Singapore. Selv om mange av gjestene holdt seg for ørene da musikken ble for intens, tror hun mange av de cirka 30 gjestene likte forestillingen.

- Det var en slags avantgarde versjon av det amerikanske trommekonseptet Stomp, ler Cheng.

Sentrum

Singapore ligger på sørtippen av Malaysia og regnes som Sørøst-Asias finansielle sentrum. Det er en av verdens travleste havner og mange norske selskaper har base i det lille landet. Baktruppens medlemmer forklarer imidlertid at det var helt tilfeldig at premieren for et show om den globale finanskrisen ble lagt hit.

Den egentlige planen var å holde premieren i Bangkok, men slik gikk det ikke.

Forestillingen skulle framføres på en stor festival i Thailands hovedstad, men festivalen var rett og slett så stor at nordmennene ikke fant ut hvor de skulle opptre før det var for sent.

En forkortet minipremiere fikk de imidlertid gjennomført. I ettertid ler de av fadesen.

Baktruppens nye forestilling blir å se i Norge i slutten av november, på Black Box i Oslo.