– Steng diskoteket, prøv rap!

Voksne: Johnny Engdal Silseth (Jaa9) til høyre og Pål Tøien (Onkl P) gir ut albumet«Diskoteket er stengt» fredag 16. august.  Vi er av den gamle skolen, så plata foreligger også på vinyl og som CD i tillegg til nettsalg, sier Silseth.

Voksne: Johnny Engdal Silseth (Jaa9) til høyre og Pål Tøien (Onkl P) gir ut albumet«Diskoteket er stengt» fredag 16. august. Vi er av den gamle skolen, så plata foreligger også på vinyl og som CD i tillegg til nettsalg, sier Silseth. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fredag lanserer rap-artistene Jaa9 & OnklP sitt nye album.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det er det niende albumet til rapduoen Jaa9 og OnklP. De to er opprinnelig fra Lillehammer, og har ti års karriere som rapartister på nasjonalt nivå bak seg. Tittelen på plata er «Diskoteket er stengt».

– Vi synes moderne hiphop har blitt veldig vannet ut. Det har blitt for popete i alle ledd. Vi ønsker å ta musikken tilbake til opprinnelsen. På denne plata satser vi på tyngre beats og tøffere tekster enn vi har gjort de siste årene, sier Johnny Engdal Silseth, alias Jaa9.

Inspirert av folk

De tretten sporene har vært jobbet fram over en periode på over et år. Kapasiteter som Åsmund Lande fra Oslo Ess, Arno Frangos, Tommy Tee, amerikanske Nottz og Lars Vaular har bidratt på innspillingen.

– Vi følte at det satte prikken over i-en, sier Silseth. I rap og hiphop er gjerne produsenten komponist. Det er også tilfellet på «Diskoteket er stengt». Tekstene har Jaa9 og OnklP laget selv.

– Vi lar oss inspirere av alt mulig, fra filmer til mennesker vi møter. Når vi er ute på spillejobber oppsøker vi nesten alltid lokale folk etter konserten for å prate med dem, sier han.

Stuereine rappere

– Hvorfor bruker rappere så mange stygge ord i tekstene sine?

– For noen kan det nok virke litt barnslig, men vi inkluderer en del folk ved å ekskludere andre. Man liker gjerne ikke den samme musikken som mora si, for å si det sånn. Vi har aldri prøvd å lage musikk som skal passe for alle, sier Silseth. Han forteller at det ikke er noen rød tråd i tekstene.

– Vi skriver hovedsakelig om oss selv og hvor tøffe vi er. Men vi gjør også et spedt forsøk på å vise et slags samfunnsengasjement i sporet «Roser i betong» (se utdrag av teksten gjengitt nedenfor), sier Silseth. Som det meste av alternativ musikk, har rap og hiphop blitt mer stuerent med årene, det bekreftes av medieinteressen i forkant av plateutgivelsen. Jaa9 & OnklP skal for eksempel intervjues på det godslige TV-programmet «God morgen, Norge» på TV2. Og flere rappere, blant dem Jaa9 og Lars Vaular, har dannet eget bedriftsidrettslag i fotball, Rottelauget.

– Onkl var med inntil noen år siden, men han ga seg da han knakk lårbeinet i en bedriftskamp mot Fremskrittspartiet. Det er nok et bevis på at rap og politikk ikke går sammen, humrer Silseth.

– Sjanger med nerve

– Hva er det med rap og hiphop som fascinerer dere så sterkt?

– Det jeg liker er energien, formuleringene og måten å si ting på. Denne musikksjangeren er enkel, ærlig, direkte og har en egen nerve, sier Silseth.

– Neste stopp i Lillehammer?

– Vi skal på turné utover høsten. Hovedkonserten i forbindelse med den nye utgivelsen blir på John Dee i Oslo 4. oktober, men det blir slippfest på utestedet Felix i Lillehammer fredag 13. september, sier Silseth. Han benytter anledningen til å fyre av en salve mot huseieren som skal legge ned den velkjente undergrunnsscenen til fordel for nye studentboliger.

– Hvor står dere i livet nå?

– Vi har akkurat flyttet inn hos kjærestene våre i begynnelsen av august begge to. Det er jo et nytt kapittel i livet.

– Barn?

– Nei, ikke som vi veit om!

Artikkeltags