Gå til sidens hovedinnhold

Stigende stjerne i USA

Artikkelen er over 7 år gammel

Den avdøde forfatteren Stig Sæterbakken kan stå foran sitt gjennombrudd i USA.

Lillehammer: – Våre lesere kommer til å gi Stig Sæterbakkens bøker en varm velkomst. Mitt håp er at dette kan være med på å gi arbeidet til Stig den brede oppmerksomheten det fortjener i den engelskspråklige verden, sier Taylor Davis-Van Atta, redaktør i det prestisjefylte amerikanske tidsskriftet Music and Litterature.

Magasinet har viet store deler av sitt siste nummer til forfatteren fra Lillehammer som døde i 2012. Selv peker Taylor Davis-Van Atta på Sæterbakkens «vakre brutalitet» som noe av det mest unike ved nordmannen.

LES OGSÅ: Sæterbakken får USA-ros

– Unik stemme

– Stig Sæterbakken skiller seg fra forfatterkolleger i USA, som bevisst unngår å vise rå følelser, og heller velger ironi framfor oppriktighet, overfladiskhet framfor dybde, atspredelse framfor det å være direkte, og bekvemmelighet framfor vanskelige sannheter, sier redaktør Taylor Davis-Van Atta, som selv har Sæterbakkens roman «Siamesisk» fra 1997 som sin personlige favoritt.

– Jeg mener vi trenger litteratur som opererer på et intimt, personlig nivå, som utfordrer oss og gjør vondt. Litteratur skal bevege oss, og dytte oss utenfor de følelsesmessige rammene vi har satt opp for oss selv, i vårt forsøk på å føle trygghet og sikkerhet i hverdagen. Her har verken nasjonalitet eller språk noen betydning: Stigs bøker snakker til mennesker over alt, helt uavhengig av slike kunstige grenser, sier Taylor Davis-Van Atta.

– Døren er åpen

Foreløpig er kun tre av Sæterbakkens romaner oversatt til engelsk. Likevel registrerer forlagssjef John Erik Riley i Cappelen Damm at kameraten fra Lillehammer er i ferd med å få et navn i USA etter sin død:

– Den store oppmerksomheten han har fått i det siste nummeret av Music and Litteratur gjør at døren til det amerikanske markedet er åpnet, tror John Erik Riley, som selv er norskamerikaner.

– Hvor dette ender, er helt åpent. Men jeg tror Stig Sæterbakken har gode sjanser til å markere seg på samme måte som Knausgård og en del av de andre utenlandske navnene som slår igjennom i dette markedet. Stig Sæterbakken har et forfatterskap som amerikansk litteratur kan trenge, det har noe mørkt over seg. Han passer der borte. De siste romanene hans var av internasjonale klasse, tror Riley, som allerede har sett Sæterbakkens bøker utstilt i kjente bokhandler i USA.

Kommentarer til denne saken