Gå til sidens hovedinnhold

Stormtroopers i byen

Artikkelen er over 13 år gammel

Star Wars’ Stormtroopers er her, i Lillehammer. De kom i anledning årets litteraturfestival som åpner i dag. Beviset finner du i Galleri Dreyer.

En stormtrooper sitter ved et stearinlys på Maihaugen og leser bok sammen med forfatter Johan Harstad. En annen stirrer utover Mjøsa sammen med forfatteren.

Bildene er tatt av forfatterkollega og forlagsredaktør John Erik Riley. Noe slikt har ingen opplevd i Lillehammer før.

Resultatet er en fotoutstilling som vises på Galleri Dreyer under hele litteraturfestivalen.

Startet som en spøk

Det begynte som en spøk. Tenk å gjøre som hovedpersonen i romanen ”Hässelby”: Plassere Stormtroopers-figurer i et annet miljø og ta bilde av dem?

John Erik Riley gjorde det. Inspirert av Johan Harstads bok om den voksne Albert Åberg, som fotograferer Stormtroopers i bybildet i Paris, tok Riley med seg en Stormtrooper til Lillehammer. Forfatteren ble også med.

De surrealistiske, nesten komiske bildene viser Harstad og en rustningskledd Stormtrooper i dagligdagse situasjoner. På badet i leiligheten. Sittende rundt kjøkkenbordet. I et tømmerhus på Maihaugen. Ved Mjøsas bredd. I de siste bildene er stemningen mørkere, mer ettertenksom.

Så åpner da også romanen med at faren til Albert Åberg dør.

Fotograf Riley forteller om et prosjekt som har vært morsomt, men også praktisk utfordrende å gjennomføre. Visste du for eksempel at virkelighetens Stormtrooper knapt er i stand til å sitte?

Fanger en stemning

- Vi har prøvd å fange en stemning, leke litt med nostalgien, kjente ikoner og en slags sorgmunterhet, sier John Erik Riley.

Noen vil smile litt. Hos andre vil bildet av en stormtrooper ved Johan Harstads kjøkkenbord vekke litt andre assosiasjoner, noe mer faretruende og mørkt.

Når Johan Harstad står på badet og barberer seg, med en stormtrooper bak seg, som ser ut som han holder skittentøykorga, strammer Riley det til med billedteksten: Funeral Preparation. Er det Albert Åberg som forbereder seg til farens begravelse? Og scenen ved kjøkkenbordet har den tvetydige, melankolske billedteksten: «After He Died the Kitchen No longer Felt Empty»

31 år siden første film

Det er snart 31 år siden George Lucas presenterte sin første Star Wars-film, om dette som foregår inne i framtida «A long time ago». For de fleste under 35 år er stormtroopers og Darth Vader mer fortrolige figurer enn Askeladden. Derfor vil disse bildene råke langt flere enn de som har lest Johan Harstads bok om Albert Åbergs liv etter farens død. Ikke minst vil de sju fotografiene i galleri Dreyer fornøye internettbrukerne, som vil finne sine egne assosiasjoner.

Kunstnerisk rådgiver for litteraturfestivalen, Stig Sæterbakken, var tydelig fornøyd da Riley leverte bildene på galleriet lørdag. Han ser ikke bort fra at det blir flere muligheter til å møte Stormtroopers i dagene som kommer. Ryktet sier at Darth Vaders dødsskvadron blant annet vil vokte Kulturhuset Banken.

May the force be with you...