Toralv Maurstad (91) gyver løs på "Peer Gynt"-rollen igjen

GIR SEG IKKE: Toralv Maurstads ttakketale da han fikk Heddaprisen i fjor, overbeviste regissør Erik Ulfsby om å sende ham ut på et nytt Peer Gynt-tokt.

GIR SEG IKKE: Toralv Maurstads ttakketale da han fikk Heddaprisen i fjor, overbeviste regissør Erik Ulfsby om å sende ham ut på et nytt Peer Gynt-tokt. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Høstens storsatsing på Det Norske Teatret blir "Peer Gynt" i Toralv Maurstads skikkelse. 

DEL

OSLO: Veteranen gleder seg til å bryne seg på en gammel kjenning, heter det i pressemeldingen om 91-åringen, som har spilt Gynt før – både som ung og midt i livet.

– Nå har jeg den erfaringen som gjør det mulig å spille den gamle Peer på en måte jeg aldri har maktet før, sier Maurstad selv om rollen.

14 skuespillere

Forestillingen arter seg ifølge teatret som en minnestrøm. «Det er som om Peer blar fram og tilbake i sitt eget fotoalbum, der et helt liv blir brettet ut og fremkalt», heter det videre. Stykket har 14 skuespillere på plass.

– Jeg ser ikke på Peer som en løgner. Han har en altfor frodig og utemmet fantasi. Han skryter og dikter, med sjarm og vidd. Feilen er at han misbruker fantasien for å imponere og få oppmerksomhet – også hos damene, sier Maurstad – og legger til:

– Det blir interessant å ta et oppgjør med et slikt liv.

Tidligere Gålå-regissør

Erik Ulfsby har regien og i denne versjonen tar han utgangspunktet i møtet mellom Gynt og Knappestøperen i siste akt. Han hilser via pressemeldingen:

– Jeg hørte Toralv i seiersrusen etter utdelingen av Heddaprisen i fjor si at han ville stå på scenen til de måtte bære ham ut. Det slo meg som en utrolig gyntsk replikk.

Peer som yngre blir spilt av andre – men hele tiden sett fra den gamles ståsted, går det videre fram om oppsetningen. Teppet går opp for «Peer Gynt» 3. september på Det Norske Teatrets hovedscene.

Artikkeltags