Tom Styve får skryt i sin debut på Riksteatret

HOVEDROLLEN: Lillehamringen Tom Styve spiller Mattis i "Fuglane" av Tarjei Vesaas, på Riksteatret. Stykket vises i både Lillehammer og på Otta i februar.

HOVEDROLLEN: Lillehamringen Tom Styve spiller Mattis i "Fuglane" av Tarjei Vesaas, på Riksteatret. Stykket vises i både Lillehammer og på Otta i februar. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

"Tom Styve gjør en tolkning langt over gjennomsnittet", skriver VG i sin anmeldelse av Riksteatrets "Fuglane", med skuespilleren fra Lillehammer i hovedrollen som Mattis. Stykket vises i Maihaugsalen 11. februar, i Otta kulturhus 13. februar.

DEL

LILLEHAMMER/OSLO: Avisa gir Lasse Kolsruds oppsetning terningkast 4 og konkluderer med at det er blitt en "respektfull dramatisering av en norsk klassiker". Videre skriver VG at det i dramatiseringen er tilløp til interessante tolkninger, men at det i det store og hele er en oppsetning "som er ganske rett fram og uten de helt overraskende grep".

Anmelderen skriver at Tom Styve som Mattis "bærer det aller meste. Han er til stede hvert minutt av handlingen. En forknytt kropp med et spill levende ansikt er ingen enkel rolle å gestalte, men her har vi å gjøre med en skuespiller som klarer å være intens uten å overspille".

Derimot kritiseres et par av de andre aktørene i oppsetningen for overspill.

Klassekampen skriver at samspillet mellom Tom Styve og Ingvild Holthe Bygdnes (Hege) er "så nøkternt og nært på én og samme tid at teksten trer fram som en helt egen karakter i stykket". Avisa trekker også fram Styves tilnærming til Mattis-rollen og skriver at oppsetningen er en "sjeldent symbolsk tolkning der drøm og virkelighet glir over i hverandre". Konklusjonen er at dette er en "viktig forestilling som vi alle eier og burde se".

FÅR ROS: I Dagsavisen blir Mattis i Tom Styves tolkning, betegnet som "kraftfull".

FÅR ROS: I Dagsavisen blir Mattis i Tom Styves tolkning, betegnet som "kraftfull". Foto:

Aftenpostens anmelder kaller på sin side «Fuglane» for to timer med "middelmådig teater". Avisas anmelder konkluderer slik: "Det beste man kan si om Riksteatrets "Fuglane"er at det er en tydelig gjenfortelling av Vesaas' fortelling med en liten dæsj scenisk mystikk. Jeg mener det er å fly for lavt".

Dagsavisen mener på sin side at det er gjort modige valg. Mattis blir betegnet som "kraftfull".

"Hvem hadde trodd at Tarjei Vesaas kunne være så morsom?" konkluderer anmelderen.

Ifølge Vårt Land spiller Tom Styve en Mattis å bli glad i: "Vi skjønner hvorfor han må vekke søsteren for å fortelle om rugdemirakelet, og vi føler med ham når turnipsåkeren blir for stor. Riksteatrets versjon av "Fuglane" er så enkel at et barn kan forstå den. Men den kan heller ikke forstås uten barnets åpenhet. Det er en poetisk versjon av Riksteatret har laget".

Likevel har avisa innvendinger mot utviklingen i 2. akt. I anmeldelsen heter det at forestillingen "mister noe av sin nerve. Virkemidler og spillestil blir gående på repetisjon, og når sluttscenen kommer og Mattis setter seg til rors med to enorme årer, er intensiteten borte før tragedien er et faktum. Forestillingen hadde tjent på kortere spilletid uten pause".

Artikkeltags