Gå til sidens hovedinnhold

Husmenn, storfolk og nisser

Artikkelen er over 4 år gammel

Det blir nissestreker når storbønder og husmannsfolk møtes i Prøysen-land før jul.

Torsdag 1. desember er det premiere på Knut Faldbakkens familiestykke «Ei pølse i julestria», på husmannsplassen Kusvea, like oppunder Prøysenstua og Prøysenhuset på Rudshøgda.

Med Stine Håkenstad (13) fra Mesnali i den ene hovedrollen. Den etter hvert erfarne skuespilleren, som bor i Moelv, fikk rollen som storbondedatteren Mathilde. Nyinnflyttet fra Oslo søker jenta lekekamerater. Men å bli venn med husmanns-ungene på plassen er ikke lett. Klasseskillet er også et sosialt skille.

Heldigvis finnes en husmannsgutt som heter Marius, spilt av Teodor Kaashagen Holmen (11) fra Brumunddal. Ikke like erfaren på scenen som Stine. Rollene fikk begge etter å ha vært på audition.

Spilt på Domkirkeodden

«Ei pølse i julestria» var i flere år en førjulstradisjon på Domkirkeodden i Hamar. De siste årene har stykket ligget i dvale. Inntil Faldbakken sjøl syntes var en god tanke å sette det opp igjen i Prøysens rike. Der ligger husmannsplassene fremdeles. Kusvea er én av dem. De siste åra brukt til ulike arrangementer og forestillinger under Blåklokkevikua. Med fast utendørs publikumsamfi og flere hus i bruk.

I samarbeid med forfatter Faldbakken og trubadur Geirr Lystrup, som har diktet sangene til stykket, har regissør Asle Berteig striglet manus og handling ned fra 90 til om lag 65 handlingsrike minutter.

 

Over 30 aktører

Likevel er det en stor oppsetning publikum får overvære på nært hold i intime omgivelser.

Over 30 aktører medvirker. Nissen (Martin Thorshaug) og Nissemor (som spilles av en mann – Glenn Terje Nordengen) har omtrent like mange unger som Jesus hadde apostler. I ensemblet er det dessuten åtte husmannsunger. Ellers møter vi Breistad-bonden og familien hans, liksom husmannsfamilien, kårfolket og en håndfull statister.

 

Om handlingen ellers røper produksjonsassistent Rebekka Joswig at øl blir beskt, mat og penger forsvinner, tjenestejenta blir elskovssjuk, og bonden legger sjølsagt skylda på husmannsfolket.

Etter premieren 1. desember spilles stykket på ettermiddag og kveldstid, to ganger hver søndag fram til 18. desember.