Ny runde i retten om Flåklypa-universet

Gjensyn med Il Tempo Gigante på Hunderfossen, men er vogna i berg-og-dalbanen i bakgrunnen en etterlikning eller ikke?Dette bildet ble tatt under forrige rettsrunde.

Gjensyn med Il Tempo Gigante på Hunderfossen, men er vogna i berg-og-dalbanen i bakgrunnen en etterlikning eller ikke?Dette bildet ble tatt under forrige rettsrunde. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Caprino Filmcenter mener det fins to Flåklypa-universer. Tirsdag startet ankesaken om berg- og-dalbanen Il Tempo Extra Gigante.

DEL

HAMAR: – Jeg kan ikke akseptere at attraksjonen på Hunderfossen ikke har noe med filmbilen Il Tempo Gigante å gjøre. «Flåklypa Grand Prix» ble skapt av den kreative staben i Caprino Filmcenter, i regi av pappa Ivo Caprino, basert på et nytt manuskript med inspirasjon av Kjell Aukrusts tidligere Flåklypa-univers. Jeg kan ikke godta at Aukruststiftelsen offentlig påstår at Caprino Filmcenter prøver å stjele Kjell Aukrusts Flåklypa-univers. Derfor har jeg anket. Det som er skapt i fellesskap skal også forvaltes i fellesskap, sier Remo Caprino.

Eidsiva lagmannsrett

Han var til stede i Eidsivating lagmannsrett da ankesaken om berg-og-dalbanen startet tirsdag. Under innledningsforedraget til advokat Rune Ljostad, Caprinos advokat, la han vekt på at det er skapt et eget Flåklypa-univers gjennom filmen. I retten viste Ljostad fram en rekke gjenstander og filmsnutter for å vise fram universet med utgangspunkt i Ivo Caprinos kreative miljø.

Ljostad anførte i retten at Caprino sammen med selskapets egen Reodor Felgen, Bjarne Sandemose, skapte sin egen kunstneriske variasjon av universet, inspirert av Aukrusts tegninger. Under innledningsforedraget kom han også innpå det etter hvert dårlige samarbeidsmiljøet mellom partene.

– Etter et samarbeid i mer enn 40 år er de nesten villig til å påstå hva som helst, sa Ljostad.

Les også: Ny runde om Il Tempo

Les også: Stort underskudd for Caprino

Les også:  Forbipasserende skremt av jakokser på frifot

Filmen laget av Sandenose og Caprino

– Filmbilen ble laget av Bjarne Sandemose og Ivo Caprino. De arbeidet ut ifra eget hode. I avtalen mellom Caprino og Sandemose står det skriftlig at filmbilen ble til etter en skisse av Aukrust. Den ble brukt som inspirasjonskilde. Det er ikke bare å spille inn film basert på tegninger, langt ifra, sa Ljostad.

Motpartenes advokat, Aslak Runde, skal slippe til onsdag.

– Det som kom fram var ikke noe nytt, sier Runde.

Teksten fortsetter under bildet.

I RETTEN: Remo Caprino, her med advokatene Tage Skoghøy og Rune Ljostad. Foto: Knut Storvik

I RETTEN: Remo Caprino, her med advokatene Tage Skoghøy og Rune Ljostad. Foto: Knut Storvik

Tilbake til Hunderfossen

Tirsdag kommer Il Tempo Gigante tilbake til Hunderfossen familiepark. Ankesaken om berg-og-dalbanen Il Tempo Extra Gigante er satt opp til å vare i ni dager.

Da saken var oppe i Sør-Gudbrandsdal tingrett, var retten på befaring i Hunderfossen familiepark. Etter planen skal også lagmannsretten på befaring i familieparken. Den skal være tirsdag. Formålet er å se hvor mye berg-og-dalbanen ligner på filmbilen Il Tempo Gigante. Er attraksjonen en etterligning av filmbilen eller ikke?

Advokaten til Hunderfossen vil anføre at attraksjonen er bygd på Aukrust sine tegninger, ikke filmbilen. Da partene var på befaring under behandlingen i tingretten gjorde den ene parten det den kunne for å vise Ivo Caprinos fotavtrykk i familieparken, mens den andre fortalte hva som skilte dem fra Ivo Caprino.

– Vi er ikke glad for at dette havnet i retten igjen. Vi skulle gjerne sett at vi ikke var her. Det er ingen tvil om Aukrust sine tegninger, men etter det er det mye uenighet, sier konsernsjef Hunderfossen, Per Arne Slapø.

Tingretten ga medhold til Aukruststiftelsen og Hunderfossen Familiepark om at de hadde rett til å bygge uten samtykke fra Caprino Filmcenter.

Artikkeltags