Enkelte hadde en liten tåre i øyekroken da visesanger Axel Falk framførte «Den førsta gong jag såg dig». Ellers var det mest latter under visekonserten i Gartnerhagen fredag formiddag.

Ove Røsbak fortalte anekdoter, gjøglet og sang Prøysen, mens Axel Falk bød på eviggrønn svensk visekunst i dagligstua i Gartnerhagen bo- og servicesenter fredag formiddag. Ove Røsbak og Axel Falk har gjennomført en konsertturné til alle bo- og servicesentrene i Lillehammer kommune denne uka og avsluttet med en litt utbygd og spesialtilpasset versjon i Solvang kafé i Prøysenhuset søndag. Fredag gjensto besøk i Skårsetlia og på Lillehammer sjukeheim etter konserten i Gartnerhagen.

Små smil og milde blikk

Det var ingen tvil om at beboere og gjester i Gartnerhagens påskepyntede dagligstue satte pris på besøket av de to visesangerne. Allerede Axel Falks åpningsvise, Evert Taubes «Rosa på ball», fikk fram små smil og milde blikk hos tilhørerne.

Ove Røsbak og Axel Falk har sunget sammen siden de møttes på en samling i det internordiske visemiljøet i Halland i Sverige i 1983. Siden har de vært på utallige turneer sammen, både her og i Sverige.

- Dette internordiske visemiljøet er nesten borte, sukker Ove Røsbak, før konserten.

- Nå er alt på engelsk.

Svenske viser og Prøysen

Litt for å motvirke den tendensen og litt for å møte de eldre tilhørerne på hjemmebane, hadde dikter Røsbak og visesanger Falk fokusert på eldre svenske viser, ispedd litt Prøysen og litt Røsbak. Axel Falk fortalte om sin manglende sjanse hos damene på grunn av sine dårlige ferdigheter på dansegolvet, helt til han fant ei med ridestøvler med stålhette over tærne. I det hele tatt hadde begge visekunstnerne med seg et lager av humor som slo usedvanlig godt an i forsamlingen. Det var små nikk og brede smil. Innimellom klarte de to gjestene å lokke forsamlingen med i allsang.

Axel Falk debuterte med plate allerede som 19-åring, og hadde en vakker sangstemme. Da han avsluttet med «O. helga natt» til eget gitarakkompagnement, var det flere som stemte i. Applausen var stor og hjertelig, og tilhørerne fikk klappet seg til ei vise til som allsang.