Gå til sidens hovedinnhold

Kulturaktiviteter i Lillehammer – bare til fest?

Artikkelen er over 2 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lillehammer kommunes kulturavdeling liker å assosiere seg med de store begivenheter, OL -94 på Lillehammer og 25 år etter OL.

Lillehammer er også kåret til en av tre beste kulturbyer i Norge. Dette er i særdeleshet takket være DølaJazz og Litteraturfestivalen.

I de daglige og ukentlige kulturaktiviteter, for eksempel innen musikk som kor og korps og andre musikkaktiviteter, ligger vi godt etter byer vi ofte sammenligner oss med, som Gjøvik og Hamar. Aktiviteten og nivået innen kor og korps er dalende. Det er synkende rekruttering, og mange sliter med dårlig økonomi.

Kor og korps er frivillige organisasjoner, men kommunens kulturavdeling har like fullt et ansvar for å legge til rette gode og fremadrettede rammebetingelser mht. egnede øvings- og konsertlokaler til fornuftige priser.

Andre konkrete tiltak som kan øke interessen for musikk og kulturlivet i Lillehammer:

– Lavterskeltilbud på ulike arenaer, f.eks. øvingslokaler for ungdom hvor de under kontrollerte former kan prøve å spille ulike instrumenter.

– Et lokale med 100 sitteplasser som kan benyttes til ulike sjangere, det være seg pop, blues, jazz, diktlesning, klassisk, gammeldans, mm. Helst et lokale som kan endres etter behov og størrelse.

På Lillehammer kan man nesten hver uke oppleve blueskonserter og det er bra. Men lokalitetene på Mikrobryggeriet og Håkons Pub med tilhørende akustikk er ikke bra nok. Dårligst lydbilde får vi på Håkons Pub, hvor rommet er lite egnet til å skape god lyd, og plassen meget begrenset for større besetninger av bandmedlemmer. Trenden ute i Europa er mindre intimkonserter med plass til 40–60 personer.

Vi savner et engasjement fra lokale partier på dette området. Et egnet sted kan godt eies og drives av det offentlige og private i kompaniskap.

Lillehammer ligger nederst i den lange Gudbrandsdalen, med sine lange tradisjoner innen spellemannslag og leikarringer. Det er merkelig at kulturskolen i ikke engasjerer seg mere i denne type tradisjonsrik musikk.

Lillehammer kommune kultur ønsker å bli identifisert gjennom de store anledninger. Nå vil jeg på vegne av Lillehammer Musikkråd og grasrota oppfordre de ansvarlige innen kultur til å ta av seg finstasen og ta på seg arbeidshanskene og se oss som jobber hver dag – hele uka–hele året.

Til de lokale partier: kom med konkrete forslag og gjennomføringsplaner.

Lars Lilleberg, leder Lillehammer Musikkråd