Det er tid for ukas høydepunkt. To timer før treninga starter er vi på veg til Kanthaugen. Freestyle anlegget under OL på Lillehammer i 1994, er i dag barnas boltreplass. Fordi køen av barn snart vokser seg veldig lang, er det om å gjøre å være tidlig ute for å leke så snart bakken åpner.

Hele uka har vi ladet opp med videoer av dagens helter. Å ikke skjønne hva 360, 540, switch, misty eller grab betyr, bekrefter bare at du er født i en annen tid, da freeski var noe eksotisk.

Freeski er ikke lenger en idrett bare for noen få vågale unge med litt for store bukser og jakker. I de mange hjem drar barna vinterbuksa ekstra langt ned for å ligne sine helter. Brillene festes under hjelmen, for det er jo det som er kult. Birk Ruud sitt ferske OL-gull fra Beijing inspirerer.

Sporten freeski så sin begynnelse på slutten av 1990-tallet, siden da har den vokst i stor fart. På Lillehammer har idretten eksplodert. I 2018 hadde freeskigruppa i Lillehammer Skiklubb 18 medlemmer. Nå er antallet 220!

Her er det like greit at skia ikke er nye. De får riper på railsene og kvestes i skogen. Klærne kan være de samme som barna bruker på skolen. Selv om idretten krever et par ski, hjelm og et par briller, og selv om fokuset på image vokser i takt med barnas høyde, vil jeg påstå at freeski er dagens lavterskeltrening for barn og unge som er glade i å stå på ski. Her er leken og ikke konkurranse fokus. Treningsmenden er såpass edruelig at selv foreldre som ikke lever et tradisjonelt kjernefamilieliv, har muligheten til å følge opp.

Dagens kulturminister, Anette Trettebergstuen (Ap), ønsker ikke å støtte opp under den største drømmen til alle disse unge. Hun vil kutte støtten på 15 millioner kroner til X Games neste år.

Kanskje er området rundt Hamar, der kulturministeren har vokst opp, for flatt til å se idrettens betydning. Kanskje ser ikke ministeren konsekvensene av at den eneste internasjonale konkurransen arrangert i Norge kan forsvinne.

Trettebergstuen mener det Disney-eide medieselskapet ESPN, som står bak arrangementene, må sørge for at kommersielle sponsorer dekker kostnaden, slik det gjøres i andre land. I utgangspunktet er ønsket forståelig.

Utfordringen er at X Games har fått offentlig støtte siden oppstarten i Norge i 2016. Å kutte støtten tidligere kulturminister Abid Raja (V) lovet skulle bli «en fast tilskuddsmottager på statsbudsjettet» med et pennestrøk skader idretten.

Kuttet varsles halvannen måned etter at det i statsbudsjettet for 2022 ble vedtatt at «Regjeringen foreslår å videreføre tilskudd til X Games (...) slik at de blir faste tilskuddsmottagere på statsbudsjettet». Kuttet kommer også bare noen uker før et titalls norske og internasjonale utøvere i alderen 16 til 25 år skal kvalifisere seg til X Games på Dombås. Det er ikke rart om Trettebergstuen sin snuoperasjon er demotiverende.

Dersom Trettebergstuen nå skulle få med seg Stortinget på å snu ryggen til X Games, avfeier regjeringa skinasjonens lavterskelidrett. De spenner altfor fort beina under en idrett som prøver å ta vare på leken.

De mange unge som samles i skibakker over hele landet hver uke trenger en drøm som er mulig å oppnå her i landet, et mål å jobbe mot, og ikke ustabile politikere.

Kathrine Lunde Solbraa

  • Kommentator i GD