Rosende ord og pris til hagegruppa

KULTURPRIS: Hagegruppa ved Ringebu prestegård ble tildelt Ringebu kommunes kulturpris torsdag kveld.Foto: Lars Tvete

KULTURPRIS: Hagegruppa ved Ringebu prestegård ble tildelt Ringebu kommunes kulturpris torsdag kveld.Foto: Lars Tvete

Artikkelen er over 5 år gammel

Hagegruppa ved Ringebu prestegard ble torsdag kveld hedret med Ringebu kommunes kulturpris, i et nyoppusset Tromsvang.

DEL

FÅVANG: Ringebu kommunes kulturkveld ble torsdag kveld arrangert i nyoppussede Tromsvang på Fåvang, med omkring 200 publikummere i salen.

Ordfører Erik Odlo sto for nyåpningen av Tromsvang og klippet snora med hagesaks, før han delte ut kulturprisen til damene i Hagegruppa ved prestegarden.

Odlo trakk fram at mange har del i denne prisen og at det er en kolossal dugnadsinnsats som er nedlagt for å sette hagen ved prestegarden i stand.

Han snakket om historien for prestegarden, fra Einar Nagell-Erichsen kjøpte eiendommen til den kom over på lokale hender. Og mulighetene som ble sett med å utvikle hagen på eiendommen. En hage som over år har blir restaurert og nyutviklet.

– Hagen er restaurert på en imponerende måte, supplert med ny hage og dette følger tradisjonen fra den gamle prestegårdshagen, sier Odlo om prestegårdshagen slik den framstår i dag.

Haldis Tvete takket for prisen på vegne av hagegruppa og også hun pekte på at det er svært mange som bidrar i dugnadsarbeidet i hagen ved prestegarden og alle er like viktige.

Det praktiske arbeidet med hagen er utført ubetalt og på frivillig basis av hageinteresserte personer i bygda, noen fra Hagelaget i Ringebu og lokalavdelingen til Norsk Roseforening og går under navnet Hagegruppa i Ringebu prestegard. Hvert år har de mange hundre arbeidstimer. Det føres liste for stell- og vanning for mannskapene som vedlikeholder hagen gjennom sommeren og egen liste for laget som klipper gras.

– Alle er amatører, men vi konsulterer hagearkitekten og fagmiljøer på alle plan for at resultatet skal bli så riktig som mulig, ifølge hagegruppa.

Hagen skal brukes til formidling av den gamle hagekulturen som tidligere var ved prestegardene.

Stiklinger av de gamle frukttrærne er podet på stammer, stiklinger av gamle bærsorter både fra hagen og fra eldre hager i Ringebu er en del av prestegårdshagen.

Lokalavdelingen til Roseforeningen har registrert mer enn 60 gamle hageroser i Oppland, 44 sorter fra Ringebu. En del av disse er plantet i hagen.

Lokale krefter sto for underholdninga under kulturkvelden, med både lærere og elever fra kulturskolen.

Artikkeltags