Kvalitet i sykehustilbudet

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 
Nytt år, nye utfordringer for Sykehuset Innlandet. Vi har etterhvert blitt vant til det. De store endringene uteblir, år etter år.

«Jeg vil heller overleve på Gjøvik enn å dø på Hamar,» sa arbeiderpartikjempen Oddvar Nordli i 2010. Han pekte også på at vi i Innlandet har en kommunestruktur fra «karjolens tid».

Strukturene i Innlandet var på overtid da. Nå, ti år senere, har fortsatt ingenting skjedd, hverken med kommunestruktur eller med sykehus. Det bekymrer meg. Jeg mener det er hovedårsaken til de hyppige og stadig større ostehøvelkuttene i sykehusets budsjetter. Nå har vi kommet så langt at det går ut over fagligheten. Det fortjener ikke Innlandets befolkning.

Vi tok et langt skritt i riktig retning våren 2019 da helseminister Bent Høie stadfestet styret i Sykehuset Innlandet sitt vedtak om «hovedsykehus lokalisert ved Mjøsbrua». Innlandet Høyre og det store flertallet i Innlandet har vært tydelige på viktigheten av «å samle de tjenester man må for å desentralisere det man kan». Først når vi har samlet sentrale fagmiljøer innen psykisk og somatisk helse ved Mjøsbrua, kan flere av de mest brukte helsetjenestene lokaliseres ut i kommunene i Innlandet og på de lokalmedisinske sentrene. Først når vi vet hva som skal være i hovedsykehuset, akuttsykehuset og det elektive sykehuset kan vi bygge opp - ikke ned - tjenestene i eksisterende sykehus og i kommunene.

Jeg er redd kretskampene vi er vitne til ikke bidrar til å få på plass de beslutningene vi trenger i tide. Jeg er redd innsparingene i for stor grad bidrar til at fagmiljøer forvitrer og at tilbudene til befolkningen blir dårligere. Jeg ønsker meg at sykehusene i Hamar, Gjøvik, Elverum og Lillehammer og byenes fremste politikere kunne jobbe sammen og være tydelige i sitt budskap: Det er bestemt at hovedsykehuset skal lokaliseres ved Mjøsbrua. Nå vil vi snarest vite hvor akuttsykehuset og det elektive sykehuset skal være!

Vi vil at innbyggerne i Innlandet skal få kvalitativt gode tjenester. Da må det tas større grep, ostehøvel er ikke nok og det bidrar bare til forvitring av faglighet og kvalitet. Det har vi ikke råd til.

Kari-Anne Jønnes, gruppeleder Høyre, Innlandet fylkesting

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags