Gå til sidens hovedinnhold

Evakueringen er opphevet, men det ventes flere ras fra Teigkampen

Artikkelen er over 3 år gammel

Geolog Ulrik Domaas mener flere store steinblokker kan rase ut fra Teigkampen. Men evakueringen av familien Sletten ble opphevet torsdag.

KVAM: Denne uken har rasområdet i Teigkampen vært undersøkt med drone.

Det var 17 juni det gikk et stort ras fra Teigkampen og ned mot gården til Arne Sletten og familien. Steinblokker på 20 kubikk raste ned mot garden og ble liggende 140 meter ovenfor fjøset. Familien ble evakuert.

LES OGSÅ: Raset kan komme når som helst, likevel må de reise inn til gården og ta fjøsstellet

Løse steinblokker

Avdelingsleder for snø- og steinskred ved Norges Geotekniske Institutt, Ulrik Domaas har hatt møte med både grunneier, Nord-Fron kommune og politiet.

– Er det fortsatt farlig for ras?

– Ja, det er det, sier Domaas og bekrefter at flere store steinblokker kan rase ned fjellsiden.

– Det er driftsbygningen som er mest utsatt for ras, slik vi vurderer dette. Vi har sett på hvordan steinsprangene har fordelt seg og om det er løse steiner. Det er det. Nå skal vi finne ut hva vi gjør videre.

– Tiltak?

– Det er litt lengre fram i tid. Det er mye usikkerhet her og vanskelige vurderingen som skal gjøres, sier Domaas.

 

Opphever evakueringen

Lensmann i Midt-Gudbrandsdal, Jon Gaarden sier at de har rådført seg med fagfolk og at evakueringen nå oppheves.

– Dette ut ifra det geologen tilrår. Det kan gå ras her, men bolighuset ser ikke ut til å være spesielt utsatt. Det vurderes slik at det er mer utrygt for ras der fjøset står.

– Trygt å bo der?

– Man har ingen garantier når det gjelder naturen. Vi forholder oss til det fagfolkene sier. Det kan gå nye ras, men det spørs hvor og når. Vurderingene er at steinene ikke går så langt som helt ned til husene på garden, sier lensmannen.

Bildeserie

Med vakthold under fjøsstellet

Se bilder:

Oppleves utrygt

Arne Sletten, som bor på garden nedenfor raset sammen med familien, forteller til GD at de flyttet hjem onsdag denne uken, etter møtet med politiet, geolog og kommunen. Men onsdag kveld fikk de beskjed om at rapporten ikke var ferdig. Torsdag beskjeden om at evakueringen var opphevet.

– Trygt å flytte hjem opplever dere?

– Vi føler ikke at det er helt trygt, men vi må forholde oss til fagfolkene. Men det er mye hvis og dersom, så situasjonen føles usikker. For oss er det vanskelig når de sier at det er trygt å flytte hjem, samtidig som de sier at det kan komme nye ras, sier Sletten,

– Fjøset som er mest utsatt?

– Ja, de sier det. Vi jobber i fjøset minst åtte timer daglig. Den som jobber der, burde være trygg på arbeidsplassen sin. Det oppleves ikke slik nå, sier Sletten.

Han forteller at det gikk et nytt ras sist fredag, litt lenger nord enn det forrige raset.

Bjørn Bjørke i Nord-Fron kommune sier at det er NVE som har bestilt geolog og at det er NVE som skal trekke konklusjoner i denne saken.

– Tiltak må de vurdere. sier Bjørke. Han er heller ikke i tvil om at det kan rase mer fra Teigkampen.

– Men om det er farlig og om det skal sikres må vurderes nærmere, sier han.