Kvinne gjennom isen på Glomma – NVE advarer mot utrygg is

Skøytetur på elver og vann kan gi fine opplevelser - men NVE advarer mot utrygg is.

Skøytetur på elver og vann kan gi fine opplevelser - men NVE advarer mot utrygg is. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Turer på islagte vann er for mange et fast innslag i romjulen. Men folk må sjekke isen nøye først, advarer NVE etter de siste dagenes mildvær.

DEL

– De siste dagene har vært milde, og mildværet fortsetter noen dager til, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i sitt varsel for romjulen.

Kvinne reddet opp fra isråk

Like før klokken 11 lille julaften fikk politiet i Innlandet inn meldinger fra publikum om en kvinne som hadde gått gjennom isen i Glomma, ved Kongsvinger. Politi og ambulanse ankom stedet først. De ble stående og vente på brannvesenet.

– Vi var på stedet, men ventet på brannvesenet som har mer egnet utstyr.

Kvinnen ble liggende delvis nede i isråket.

– De kastet da ut ei line til kvinnen, som kommer seg delvis opp for egen maskin. Hun ble deretter trukket i land på trygt vis, sier Hoft.

Hun er nå kjørt til sykehus for behandling og kontroll, men det skal ikke være meldt om personskader, ifølge politiet.

Politiet sier de ikke vet hvorfor kvinnen befant seg ute på isen.

Mildværet har også smeltet is i høyere strøk i hele Sør-Norge. I Rogaland er isen borte på vann helt opp til 400 meter over havet.

– Vær tålmodig

Ifølge direktoratet er imidlertid mange vann i lavlandet fra Trøndelag og nordover ennå farbare, men det er store variasjoner, og NVE ber folk sjekke isen nøye før de går for langt utpå.

De aller dypeste og største vannene er fortsatt isfrie, også i fjellet, opplyser direktoratet. NVE antar at minusgrader i romjulen vil føre til at isen legger seg på vann i lavlandet som nå er isfrie.

– Vær tålmodig til isen er tykk nok! er den klare meldingen fra direktoratet.

Mot nyttår blir det trolig varmere igjen, og mye av den lavestliggende kystnære isen vil derfor smelte igjen før den er farbar. I høyden og i innlandet vil isen styrke seg, ifølge NVE.

NVE anbefaler at det er minst 10 centimeter stålis før man går på isen. I tillegg bør man holde god avstand til innløp og utløp, være forsiktig der det ligger snø på isen og sjekke isen på nytt ved skillelinjer.


Artikkeltags