SARPSBORG: Sparta kom ut sterkt i egen arena i årets første seriekamp, og tok ledelsen etter bare to minutters spill. Gjennom hele første perioden totaldominerte sarpingene ute på isen, og Lillehammer greide knapt å avfyre skudd på mål. L.I.K. kom under 2-0 før den første pausen, men sifrene kunne vært større hadde det ikke vært for Lillehammers tsjekkiske målvakt Tomas Kral. Sparta vant skuddstatistikken 14-3.

- Vi var nok preget av presset, med den første kampen for sesongen på bortebane. Vi lot hjemmelaget diktere tempoet i kampen. Vi var passive og ventet på hva som ville skje. I neste kamp må vi legge av oss slikt, og være med fra begynnelsen, sier Tomas Kral til GD.

- Hvordan er det å stå i mål der bak når det er så massivt press?

- Det er vel den positive siden av det. Med så mange skudd mot meg i første periode kom jeg fort inn i rytmen. Det føltes godt, og var positivt på den måten, sier Kral.

I andre periode var det imidlertid et helt annet bortelag som viste seg fram. Martin Ellingsen reduserte til 2-1, og Lillehammer vant perioden 1-0. Utover i tredje periode hadde gjestene mange nok sjanser til å utligne.

- Vi hadde sjansen til å utligne, og var nære. Kampen var jevn lenge, der vi bare lå under med ett mål. Men vi ødela for oss selv med altfor mange utvisninger. Det er også noe vi må legge av oss. Det er hardt å komme tilbake i kamper der vi sitter så mye utvist, sier Kral.

Lillehammer fikk åtte tominutters utvisninger, mot Spartas fire.

Sparta punkterte oppgjøret 3-1, men Lillehammer IK beviste denne lørdagen at de ikke har til hensikt å være noen kasteball i årets serie, slik de ble etter jul i forrige sesong.

Spilte i Norge for 13 år siden

Kral gikk på NTG som ung, og spilte for Lillehammer for 13 år siden. Han mener det er vanskelig å sammenligne ligaen i dag med den gangen.

- Jeg var bare 17 år den gangen, det er umulig å sammenligne. Dessuten har vi bare spilt én kamp. Når vi har spilt et par kamper til kan jeg kanskje fortelle hva som er forskjellen på denne ligaen og den tsjekkiske, som jeg kommer fra, sier målvakten.

I tredje periode fikk Kral et skudd som traff ham midt i ansiktsmasken. Det så litt dramatisk ut med en gang, og Kral gikk rett til spillerboksen for å få bistand.

- Jeg fikk et et hardt skudd rett i hodet. Det føltes ut som jeg fikk noe rester eller deler av noe i øyet, så jeg ble litt redd med en gang. Men vi fant ut at det bare var maling fra keepermasken, så det var ikke så farlig som jeg først trodde. Det var bra dommeren stoppet kampen så jeg fikk renset opp i det, sier Tomas Kral.

Robin Soudsky glad for å være tilbake

Backen Robin Soudsky er tilbake i Lillehammer etter tre år i nettopp Sparta. Han innrømmer at det er litt annerledes å spille i et lag som er under oppbygging, kontra det etablerte topplaget han forlot.

- Det er selvfølgelig en liten forskjell. Jeg har kommet opp på Lillehammer for å være med å bygge laget. Forhåpentligvis blir det flere sesonger på meg også. Jeg håper jeg kan være med å bygge opp en solid, norsk stamme, sier Soudsky.

Utover sesongen i fjor var Lillehammer et lag som ikke ikke holdt elitenivå, med mange stygge resultater. Slik er det ikke i år.

- Nei, det er dag og natt. I dag føler jeg vi like så greit kunne kommet hjem med poeng herfra. Jeg er fornøyd med kampen i dag, bortsett fra første periode, der vi hadde nerver, og hadde litt for stor respekt for dem. Vi gjorde en veldig god andre og tredje periode, slår backen fast.

- Kan du si litt om forskjellen på det Lillehammer du forlot for tre år siden, og det laget du er på nå? Det er en del av de samme spillerne her?

- Det er selvfølgelig en del av de gamle spillerne. Det er kanskje en grunn til at jeg dro tilbake også, jeg kjenner jo mange av dem, vi er veldig gode kompiser. Jeg er veldig fornøyd med å være tilbake, og være med å bygge videre på det jeg forlot da jeg var her sist, sier Robin Soudsky.

KAMPFAKTA

Sparta-Lillehammer IK 3-1 (2-0, 0-1, 1-0)

Sparta Amfi: 2.506 tilskuere

Mål:

1. periode:

1-0 (02.24) Vetle Salsten (Tim Daly, Henrik Knold), 2-0 (14.10) Kristian Jakobsson (Jonathan Hermansson)

2. periode:

2-1 (26.09) Martin Ellingsen (Alexander Reichenberg, Stein André Hagen)

3. periode:

3-1 (52.07) Leo Halmrast (Maksims Ponomarenko)

Skudd: 37-19
Utvisninger: Sparta 4x2 min, Lillehammer 8x2 min
Hoveddommere: Owe Lüthcke og Marcus Wannerstedt

Lillehammers lag:

Målvakt: Tomas Kral
1.femmer: Jonas Medby, Christian Fosse - Alexander Reichenberg, Derian Plouffe, Martin Ellingsen
2.femmer: Robin Soudsky, Antti Virtanen - Vegard Fredriksen, Gabin Ville, Adrian Ellingsen
3.femmer: Jeppe Meyer, Stein André Hagen - Emil Nyhus, Joakim Eidsa Arnestad, Joachim Engesveen
4.løperrekke: Jakop Leibnitz, Mads Homdrom, Christoffer Berger
Ekstra back: Kyrre Haarberg Svarstad


Slik var kampen:

1. periode:

Det var forventet at hjemmelaget skulle gå knallhardt ut i egen lekegrind i serieåpningen, og det var akkurat det som skjedde. Lillehammers Gabin Ville pådro seg utvisning etter bare 24 sekunder, og i overtallsspillet sendte Vetle Salsten Sparta i føringen. Da vi hadde kommet til halvspilt første periode hadde Lillehammer fortsatt ikke avfyrt et eneste skudd på Spartas mål, i motsetning til hjemmelaget som hadde ti skudd. Det meste av spillet foregikk i gjestenes sone, og LIK pådro seg ytterligere to utvisninger utover i perioden som de red av. Målvakt Tomas Kral holdt Lillehammer inne i kampen med flere kvalifiserte redninger. Etter 14.10 greide ikke Lillehammer å stå i mot presset, og Kristian Jakobsson doblet ledelsen for Sparta. På dette tidspunktet var skuddstatistikken 13-0. I slutten av perioden fikk LIK et pusterom, da de fikk mulighet i overtallsspill, uten at det ble scoring.

2. periode

Lillehammer fikk en langt bedre opplevelse i den andre perioden, der spillet jevnet seg mer ut i forhold til første periode. Drøyt seks minutter ut i andre periode fikk endelig Lillehammer årets første nettkjenning. Martin Ellingsen avfyrte et resolutt skudd som Sparta-målvakt Bence Balizs ikke var i nærheten av å hindre. I slutten av perioden fikk Christian Fosse en pasning i det han kom ut fra utvisningsboksen, og han kom dermed helt alene med målvakt. Der var LIK meget være å utligne til 2-2. Dette ble en helt annen periode for gjestene, som de kan bygge videre på til tredje periode.

3. periode

To minutter ut i perioden kom Joachim Engesveen i høy fart inn i Spartas sone, og og fikk en god mulighet alene med målvakt. Lillehammer hadde overhodet ikke tenkt å stå med lua i hånda, og jobbet hardt for utligning. I tillegg til Engesveen hadde både Martin Ellingsen, Christoffer Berger, Gabin Ville og Alexander Reichenberg gode muligheter til å sette inn utligningsmålet. 12.07 minutter ut i perioden avfyrte Leo Halmrast et skudd for hjemmelaget, som det først så ut som målvakt Kral hadde kontroll på. Men dessverre snek pucken seg inn bak tsjekkeren., og dermed ble det 3-1, og veien til utligning litt lengre.

Før kamp:

Etter en tung sesong som ble avsluttet i mars, etter måneder med økonomisk rot og usikkerhet, er det på ny optimisme rundt L.I.K. før serieåpningen i Sarpsborg lørdag.

Laget er fremdeles relativt ungt, og er ikke ventet å kjempe på øvre halvdel i årets eliteserie, men har levert hyggelige resultater i treningskampene.

Til serieåpningen ser det ut til at L.I.K. stiller fulltallige, men må sies å være underdogs i møtet med Sparta lørdag.

Følg kampen direkte med GD her: