Gå til sidens hovedinnhold

La Norge bli det nye Syden!

Artikkelen er over 1 år gammel

KOMMENTAR Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Etter tre uker på rundreise i Sør-Norge kan jeg skrive under på at de mest populære stedene er fylt til randen av norske turister.

Langs sørlandskysten er det mildt sagt vanskelig å finne en teltplass, ledige hotellrom er det heller ikke mange av. Turen opp til Preikestolen er en lang kø og Kongeparken er for lengst solgt ut. I Kragerø kjemper velstående nordmenn om en båtplass og barnebassenget hos Sørlandsbadet er som en overfylt korona-suppe av folk.

I Gudbrandsdalen kryr det også av norske turister. Utenfor Bakeriet i Lom har det aldri vært så lang kø av gjester. Togbilletter gjennom dalen er revet bort. Maihaugen har utvidet parkeringskapasiteten for å få plass til alle bilene. De utenlandske turistene i busser kommer ikke nå.

Sommeren 2020 er sommeren vi ble så å si ble tvunget til å feriere i eget land. På rundreise er det fristende å oppsøke de mest kjente turistmålene. Utfordringen er at alle andre også har hørt om de samme stedene.

Det er ikke akkurat drømmen å måtte kaste om på planene fordi noe er utsolgt. Det er ikke akkurat harmonisk å gå i kø til en fjelltopp. Det kjennes heller ikke ut som sommer når boblejakka er på og tåa er det eneste som våger seg ned i vann. Likevel bør vi ikke la oss avskrekke fra å feriere i eget land.

Flybransjen merker at sydenturene er avlyst i år. I juni var det 80 prosent mindre trafikk på Avinor sine flyplasser i forhold til normalt. Flybransjen har ropt høyt for å få hjelp etter koronakrisen. Regjeringen har raust øst ut krisehjelp. Nå er flytrafikken på vei oppover.

Før vi kaster oss rundt og bestiller flytur igjen, bør vi spørre oss selv om det er nødvendig. Må vi til Syden for å få en fin sommer og må handleturen gå til en utenlandsk storby?

Koronakrisen er en gavepakke for å skape nye og mer klimavennlige ferie- og reisevaner. Det er på høy tid å spørre om det virkelig er nødvendig at flyene går som maur på kryss og tvers over himmelen. Er det riktig at det skal koste mindre å ta fly enn tog? Forbrukernes ferievaner påvirker reisetilbudet. Ved å fly mindre og ferie mer i eget land legges mer penger igjen hos det norske reiselivet.

Tre uker på rundreise er ikke nok for å oppleve alt Norge har å by på. Nå som mange har foreviget seg selv med et bilde på de mest kjente stedene, kan vi neste sommer spre oss mer uten å fly til et annet land. Det er perler nok til oss alle.