Gå til sidens hovedinnhold

La studenter få jobbe på praksisplassen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange studenter hos Høgskolen i Innlandet har praksis i sitt studie. Noen har praksis som strekker seg over hele høst- og vårsemesteret for skoleåret 2020/2021. 2 dager med undervisning, 2 dager med praksis, og en studiedag. Et nytt fenomen som kalles 2-1-2 modellen. Studentene blir nektet å ta lønnet arbeid ute hos praksisgiver i kommunen eller i det private, av skolens styre. Studentene er ønsket av praksisgiverne til å ra en ekstravakt iblant.

La studenter få jobbe på praksisplassen sin om de vil, la meg si det først som sist. Hvorfor? Det begrenser sosiale kontaktflater for studenten, med-kolleger i praksisfeltet og for brukerne. Jo mindre folk du møter totalt, jo mer effektivt blir tiltaket for å begrense smitte. Noen praksissteder tillater ikke studenter å jobbe på tvers av kommunegrenser nå som pandemien står på. Lånekassen gir heller ikke ekstra stipend for studenter som mister sine deltidsjobber på hotell, barer, reiseliv med mer. Hva skal de studentene leve av?

Kampen om vaksinene tilspisser seg. Fagforeninger kjemper mer og mer for å få forandre prioriteringslistene. Leger, sykepleiere, lærere med mer, skulle ønske de hadde en tidlig vaksineprioritet. På lik linje med de eldste som er førsteprioritert i køen. Vi studenter er et godt stykke bak i køen.

Hele Norge må nå holde seg hjemme etter julefeiringen fikk smittespredningen til å skyte fart. Skoleelever og studenter må ha digital undervisning. Samtidig har en mer fryktet og smittsom variant av covid-19 fra sørøst England allerede meldt sin ankomst innen Norges grenser.

Portforbud blir vurdert som et nødvendig fremtidig tiltak om den tredje smittebølgen for alvor skal slå innover oss. Er det da lurt av Høgskolen i Innlandet å oppfordre til kryss-smitte for studenter som er i praksis? Vanlig praksis hos flere andre universitet og høgskoler, som NTNU, Universitetet i Nord og Universitetet i sørøst, er at studentene får ta lønnet arbeid på praksisplassen sin, og det er uten en pandemi som tramper på døren.

Hei, Høgskolen i Innlandet, våkn opp! Vi står i en pandemi, la oss få ta del i dugnaden for å holde pandemien i sjakk, så godt som mulig. Vi vil verne om våres brukere, kollegaer og vår egen helse – takk!

Karl Bruno Engjaberg Fedje, vernepleierstudent Høgskolen i Innlandet, Lillehammer