Løp, bønder; fortere, fortere! - skrev jeg i frustrasjon et innlegg om for et år sida. De regjerende med Listhaug i spissen hadde lenge ledet oss inn i bondekannibalisme og dekk- og diesel -landbruk.

Ved disse tider i fjor innså norsk landbruk at det hadde gått seg vill, at rotteracet ikke var tilpasset terrenget. Heldigvis ble det tatt ut ny kompasskurs på Hurdalsarenaen. Bøndene pusta letta ut, og så for seg noen runder i medvind med stadig voksende heiagjeng langs løypa.

Endelig skulle matproduksjon og beredskap få fokus i beste sendetid. Dugnaden gikk mot slutten, inntekta skulle opp på vanlige folks nivå. Så ble det skummelt stille på laglederbenken.

Bøndene ble usikre på om de i det hele tatt er påmeldt til årets sesong, eller om de plutselig er pålagt å ta ut all overtida si.

I vakuumet som oppsto tok Debatten for seg viktige saker som hvorvidt fartsgrensa bør være 90 eller 110, og at hytteeiere nå tvinges til å kjøre dieselbilen til hytta siden de ikke får strømstøtte til elbil-laderen.

Bøndene sitter nå desillusjonerte på innbytterbenken og øver seg motvillig på sitt nye mantra: tålmodighet bønder, tålmodighet! Jeg som med stolthet bærer grønn kløverdrakt er frustrert, og fatter ikke hvilke strategier som legges i trenergarderoben.

Arvesølvet i safen er byttet ut med den slumpen kunstgjødsel som driftskreditten strakk til. Trenger uansett ikke sølvtøy til borddekkinga når tallerkenen er tom.

Vi har lenge sagt at det må ei krise til før Ola & Kari verdsetter ren, bærekraftig, kortreist, verdiskapende norsk matproduksjon. Korona, krig i kornkammeret og ei uunngåelig matvarekrise burde få alle bjeller til å ringe og lamper til å lyse. Bortforklaring om overproduksjon og rentebonanza faller på sin egen urimelighet.

Vi trenger et tydelig «go!» fra de med pengesekken. Snart går nemlig startskuddet for lamming og våronn, og da har ikke vi tid og overskudd til å sette oss inn i nye spilleregler og satser underveis. Det kan fort ende med bråstopp sånn litt utpå sommeren.

Det er helt udiskutabelt en vinnvinn-situasjon å sikre bønder mulighet til trygg og offensiv innsats på egen hjemmebane nå. Annen nøling og ullent snakk burde gis rødt kort. Det er mat vi lever av.

Marte Røhnebæk, Ringsaker Senterparti