Gjennomførte historiens første fluorkontroll på Gålå

Martin Schlabach fra Norges Skiforbund tar prøver av sålen for å se om det finnes spor av fluor.

Martin Schlabach fra Norges Skiforbund tar prøver av sålen for å se om det finnes spor av fluor. Foto:

Av

Historiens første fluorkontroll i langrenn ble gjennomført under Hovedlandsrennet på Gålå i helgen.

DEL

Martin Schlabach, som jobbet for Norges Skiforbund, sørget for å ta mange stikkprøver av sålen til 15-16-åringen under Hovedlandsrennet på Gålå.

Virker forebyggende

– Vi tar stikkprøver som sendes inn for å få svar på om det er fluor i sålen. Det er fint at dette har kommet i gang, for det virker forebyggende at vi er til stede og viser at vi tar dette på alvor. Vi har foreløpig ikke utstyr som vi kan måle dette med, men må ta prøver av sålen, sa Martin Schlabach til GD under Hovedlandsrennet på Gålå.

FLUORKONTROLL: Historiens første fluorkontroll ble gjennomført på Gålå under Hovedlandsrennet.

FLUORKONTROLL: Historiens første fluorkontroll ble gjennomført på Gålå under Hovedlandsrennet. Foto:

Kontrollene kom i gang etter intenst arbeid for å utvikle gode testmetoder og prosedyrer, heter det i en pressemelding fra Norges Skiforbund.

Det såkalte «fluorvedtaket» ble vedtatt av langrennskomiteen 21. oktober i fjor. Vedtaket innebar et forbud mot fluor i klassene til og med 16 år. Forbudet gjaldt fra og med sesongen 2018–2019 og omfattet fluorholdige glidprodukter.

Et betydelig antall prøver ble tatt begge dager, og det avventes svar fra laboratoriet i Tyskland som gjør analysearbeidet.

Flere stikkprøver

– Det var tydelig at testene var etterlengtet både blant deltakere, ledere og foreldre. Prosedyrene foregikk uten at noen ble stresset, og vi fikk tilbakemeldinger på at kontrollene bidrar til at konkurransene oppleves mer rettferdige. Smøreteamene gir tilbakemeldinger om mindre stress, og ikke minst betydelig bedre luft og miljø i smørebodene. Det vil bli utført flere stikkprøver utover i sesongen, og i første omgang er det Ungdomsbirken på Lillehammer som får besøk av kontrollørene fra skiforbundet, sier Sindre Bergan i Norges Skiforbund.

Resultatene av stikkprøvene blir kommunisert til gjeldende klubb i etterkant av mottatt prøvesvar, men fordi testmetodene fortsatt er under utprøving vil ikke resultatene forårsake forføyninger mot enkeltutøvere.

Artikkeltags