Gå til sidens hovedinnhold

Lavtlønte rammes hardt

Artikkelen er over 1 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Hotellkjeden Scandic varsler oppsigelser. I Norge nedbemannes med rundt 1000 årsverk. Scandic Lillehammer regner med å måtte si opp rundt 20 av sine 56 ansatte. Situasjonen for den svenskeide hotellkjeden illustrerer den dramatikken som nå rammer store deler av næringslivet, og denne næringen spesielt. Vegen tilbake til det de kjenner som normalsituasjonen, blir lang.

Ofrene for Koronapandemien blir flere. Den beskyttelsen som ulike tiltakspakker skulle gi utsatte arbeidsplasser, rekker ikke langt nok, og dekker ikke bredt nok. – Dette er bare starten, sier arbeidsgiverorganisasjonen Virke Reiseliv om det som nå skjer i Scandic. Støtteordningene som har truffet reiselivsnæringen, planlegges avsluttet i løpet av sommeren eller høsten.

Kanskje var ikke nedbemanningen hos Scandic til å unngå. Vi er likevel ikke imponert over Regjeringens vilje til å unngå situasjoner som det Scandic varsler. Den viktigste innvendingen mot Regjeringens kriseinnsats, har fra første stund handlet om passiviteten i forhold til arbeidslivet. Det handler blant annet om forlenget mulighet til å permittere, om en forlenget og bedre kontantstøtteordning, og ordninger som hjelper alle sesongbedrifter.

Vi er ikke imponert over Regjeringens vilje til å unngå situasjoner som det Scandic varsler

Vi forstår at det ikke er mulig å lage ordninger som er treffsikre nok og sikkerhetsnett som er finmasket nok idet en krisesituasjon oppstår. Snart fire måneder etter at det i praksis ble innført unntakstilstand, burde vi ha kommet lenger med tiltak som virker.

Statsminister Erna Solberg har vært opptatt av at vi ikke skal ha ordninger som fører til at folk låses inne i jobber som kanskje ikke har livets rett. Dette er en vanskelig balansegang. Akkurat nå kan det se ut til at Regjeringen ramler ned på feil side, og at lavtlønte rammes både tidlig og hardt.

40 årsverk forsvinner fra Scandic-hotellene i Lillehammer og Øyer

Uldvaren ser lyset etter helsvarte måneder: – Men en ny smittebølge kan bli krevende, sier direktøren

Pengene uteblir. Regningene hoper seg opp. Espen Nordengen (37) måtte til slutt melde pass – og ta imot mathjelp