EØS og ACER

Utenlandskabler bygges, det er vi som forbrukere som betaler utbygginga gjennom nettleia, for at vi skal få en dobling av kraftprisen. Kraftselskapene tjener pengene.

Utenlandskabler bygges, det er vi som forbrukere som betaler utbygginga gjennom nettleia, for at vi skal få en dobling av kraftprisen. Kraftselskapene tjener pengene. Foto:

Av
DEL

leerinnlegg 

Norge har vedtatt i Stortinget den 22 mars 2018 å tilslutte seg ACER, gjennom EØS-avtalen. Island har ikke vedtatt noe enda. De har utsatt saken til våren 2019. Det er stor motstand til ACER på Island, og det kan ende med at de sier nei. Det er bra. Islendingene har bein i nesa, ser det ut til.

I Norge gikk også debattene, men regjeringen ville ha dette gjennom Stortinget i rekordfart, fordi det var motstand, og spesielt stor motstand blant arbeiderne i den kraftkrevende industrien. Mange store forbund i LO var ACER-motstandere, mange Ap-ordførere og flere i Ap, men ledelsen i Ap fikk «snekra» sammen 8 «ufravikelige» krav. Kravene er nok oversatt, men de er ikke juridisk forankret noe sted og er derfor uten betydning.

Stortingsrepresentant fra Høyre og leder i Europabevegelsen, sier at Norge taper hvis islendingene sier nei, og i samme setning så taper miljøet og klimaet, mener hun. I tillegg så har utenriksministeren vår vært på Island og sagt at det blir farlig for Norge hvis Island sier nei til ACER. Har vi levd farlig siden vi fikk elektrisk strøm her i landet? Det er jo bare de siste årene at ACER har eksistert.

Var det klimavennlig det vi så med nedtappede magasin og delvis ødelagt habitat for det biologiske mangfoldet som lever i våre regulerte vassdrag? Fiskeyngel blant annet. Var det så klimavennlig å eksportere energi sist sommer med så lite regn? Når man hører på høyrerepresentanter med flere, så høres det ut til at det er Norge som skal redde hele Europa med energi.

Det er jo ikke slik. Behovet i EU er enormt! Behovet kan være så stort som 18000 TWh pr. år, mens Norge sin produksjon kan komme opp i 145 TWh pr. år. Om vi eksporterer alt så er det altså en dråpe i havet! I EU har landene begynt å tvile på ACER fordi man gir fra seg suverenitet på energiområdet. De EU-vennlige politikerne i Norge ser visst ikke det, de ser heller ikke at de bryter Grunnloven på suverenitetsavståelsen. Ellers så har jo Merkel sagt at landa i EU må gi fra seg mer suverenitet! Det kan jo hende at EU smuldrer opp innenfra da, hva med denne EØS-avtalen da?

Strømprisen vil doble seg mellom 2020 og 2030, det vil gå ut over arbeidsplassene i den kraftkrevende industrien spesielt, men økningen vil straffe både kommuner og vanlige mennesker. Vi bor tross alt i et av de kaldeste landene i Europa. Den kraftkrevende industrien vil få en ekstra utgift på ca. 7 milliarder kroner. Utenlandskabler bygges, det er vi som forbrukere som betaler utbygginga gjennom nettleia for at vi skal få en dobling av kraftprisen. Kraftselskapene tjener pengene. I 1909 ble det vedtatt at fossefallene og elektrisiteten hører folket til. Framsynte politikere den gangen. Har vi det nå?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags