Lesjingene er de mest gavmilde - mens naboen Dovre ga minst

Søndag var det TV-aksjon i hele landet igjen. Oppland ga 7,3 millioner kroner og kom på 15. plass av totalt 18 fylker i landet. Foto: Foto: Sindre Camilo Lode/Nrk
Mens Lesja var aller mest gavmild av alle kommunene i Gudbrandsdalen, ga dovringene minst per innbygger.
Pengene fra årets aksjon går i år til kvinners rettigheter i ni land: Niger, Mali, Kongo, Burundi, Rwanda, Myanmar, Afghanistan, Jordan og Palestina.
- Takknemlig og rørt
Det er samlet inn 220 millioner kroner i årets TV-aksjon som går til CAREs arbeid for kvinners rettigheter i noen av verdens fattigste land.
Klokken 23.40 søndag kveld var det klart at det var blitt samlet inn 220 millioner kroner over hele landet, ifølge TV-aksjonen.
– I dag har hele Norge åpnet både hjerter og lommebøker. Jeg er så takknemlig og rørt, sier Gry Larsen, generalsekretær i CARE til NTB.
I alt 100.000 bøssebærere over hele landet har samlet inn penger gjennom dagen. I gjennomsnitt har hver av de 5,3 millioner innbyggerne Norge gitt 41,34 kroner.
Beboerne på Svalbard var helt i særstilling blant dem som ga mest med et gjennomsnitt på 420 kroner hver. På andreplass kom Utsira i Rogaland med 337 kroner, viser TV-aksjonens egen oversikt.
I tillegg kommer det inn bidrag og gaver fra kommuner, næringsliv og organisasjoner.
Her kan du se hvor mye din kommune ga
TV-aksjonen 2019 og CARE
TV-aksjonen 2019 går til CARE
Ved å samarbeide med kvinner, jobber CARE for å få til bærekraftig endring. De gir kvinner kunnskap, styrke og muligheten til å klare seg selv. CAREs filosofi handler om å skape varig endring der samfunnene får hjelp til å hjelpe seg selv. Slik blir man mindre avhengig av bistand i framtiden. De bidrar også med livsviktig nødhjelp når katastrofer og akutte situasjoner rammer.
Dette går pengene fra årets aksjon til:
Ved hjelp av TV-aksjonen vil vi løfte minst 400 000 flere kvinner ut av fattigdom. I tillegg er det dokumentert gang på gang at kvinner som får hjelp også hjelper sine familier. Det betyr at vi kan nå ut til mer enn 1 500 000 mennesker med årets TV-aksjon. Det skal vi få til gjennom å gi kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over sin egen kropp og få sin stemme hørt:
Hennes penger – hennes muligheter: TV-aksjonen skal gi unge kvinner mulighet til å skape sin egen arbeidsplass og sin egen inntekt. Kvinner skal få mulighet til å bli med i en spare- og lånegruppe, og få opplæring i å lede gruppene. De skal få tilgang til banktjenester, og vi skal løfte fram kvinnelige entreprenører.
Hennes kropp – hennes valg: Kvinner skal ha rett til å bestemme over egen kropp. De skal få opplæring i seksuell helse og mødrehelse. Kvinner skal ha kunnskap og mulighet til å bestemme om og når de ønsker barn, og hvor mange barn de ønsker. CARE skal engasjere over 10 000 menn for å få slutt på vold mot kvinner.
Hennes drømmer – hennes stemme: Kvinner skal få sin stemme hørt, og delta i beslutninger som angår dem selv. De skal få opplæring i politisk lederskap, og i deltakelse og lederskap i arbeidslivet og i lokalsamfunnet.