Lik lønn for likeverdig arbeid

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Fagforbundet og Fellesorganisasjonen (FO) har tatt ut om lag 80 medlemmer i streik for å prøve å forbedre en tariffavtale med NHO. Avtalen betegnes som Tariffavtale nr. 453.

Den omfatter blant annet institusjoner innen barnevern, rusbehandling, pleie- og omsorg, noen barnehager og en kino. Arbeidsgivere er både organisasjoner som Frelsesarmeen og Blindeforbundet og kommersielle aktører som Stendi AS og Hero AS.

Avtalen gir dårligere lønn og langt dårligere pensjon enn tariffavtalene i offentlig sektor.

Den gir også på noen områder dårlige vilkår enn en annen avtale som er inngått med NHO, Pleie- og omsorgsavtalen (avtale nr. 481). Den sistnevnte avtalen skal for øvrig også til megling med det første.

I 2019 gikk NHO med på å heve minstelønna for sykepleiere i avtale 453 opp mot nivået i offentlig sektor. Andre yrkesgrupper med like lang utdannelse, for eksempel vernepleiere, kan ha fra 45.000 til over 100.000 mindre i lønn per år enn sykepleiere.

Andre yrkesgrupper som helsefagarbeidere og ansatte uten fagutdannelse ligger langt under nivået til sine kolleger i kommuner og sykehus. Ofte 40. 000 til 50.000 kroner mindre i lønn per år.

Fem ansatte ved Ringen Rehabiliteringssenter AS ved Moelv er nå ute i streik. Andre bedrifter i Innlandet er ikke tatt ut i streik på grunn av hensynet til liv og helse. Dette gjelder Stendi Heimta sine avdelinger i Lillehammer, Vingnes og Gausdal. Fagforbundet oppfordrer fagorganiserte og til å støtte de streikende.

Gunn Hilde Anundskås, leder, Fagforbundet Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags