Lillehammer kommune bader ikke penger. Er det derfor Lillehammer sannsynligvis har Østlandets dårligste badetilbud?

Det er lite som får fram sommerlykkefølelsen slik et friskt bad gjør en varm sommerdag. På 70-tallet heiv vi oss på sykkelen og tråkket oss til Vingnesvika. Det ble litt varmere for hver dag som gikk i juni til Ottadalsflommen fikk temperaturen i vannet til å synke som en stein.

Oppe ved Stampa lå Badedammen og ventet. Midt imellom Norde Ål, Søre Ål og sentrum var betonganlegget et must for ungdom i alle aldre. Fra et litt slitent stupetårn i tre var det mulig å hive seg ut i badevannet. Den gang som nå var det friskt, i overkant friskt.

Turistene valfarter til Lillehammer, sommer som vinter. Turistene kommer i hopetall til Lillehammer om sommeren. Ingen av dem kommer for å bade.

La gå at vannet er temperert i Abbortjern, i kulpene i Mesnaelva og oppe i Kanalen. Men det innbyr ikke til godt tilgjengelig badeliv for de fleste når gradestokken bikker 20 grader og softisen får bein å gå på i Gågata.

Og la gå at fåbergingene i fravær av et helårs svømmeanlegg i sentrum har bygd opp et populært badeanlegg på Jorekstad.

Jeg har ikke full oversikt over badetilbudet alle steder på Østlandet, men blant Mjøsbyene holder vi pusten trygt på bunn. Hamar svidde av nesten 30 millioner på Norgeshistoriens mest omtalte stupetårn. Noen mener det har betalt seg inn. På godt under timen kan du parkere bilen, eller gå av toget, og komme til Syden rundt Mjøsa på Copa da Koigen.

Enda raskere er det å reise til Gjøvik. Der er det nesten mulig å se hjem til Lillehammer fra toppen av stupetårnet oppe på Fastland, omkranset av bølgende gressplener.

Jeg kunne sittet med hendene i fanget og forbannet Nord Europas mest komplette vinterdestinasjon. Et mekka med mulighet for lange hopp i Lysgårdbakken, og egne løyper for rulleskiløpere. Jeg kunne irritert meg over at kommunen har brukt noen titalls millioner på å ruste opp terrassen, mens Badedammen ligger forsmådd i skyggen av store bjørketrær på ettermiddagen.

For sommerbaderne på Lillehammer de må herdes. I egen kallvasskulp i Espedalen kakker vi hull på isen, og tar oss vann over hodet. Da gjør det ingen ting at det er 14 grader i Badedammen, når Reiseradioen melder om badetemperaturer over 20 grader.

Men for sommerbyen Lillehammer burde gode krefter gå sammen om løsningen som kunne gi Badedammen badetemperaturer for folk flest. Legg Åveita i rør på bunn av dammen, og slipp vannet ut igjen vel forbi demningen. For isbaderne er i mindretall, selv i vinterbyen Lillehammer.

Per Kollstad, Lillehammer