Gå til sidens hovedinnhold

Lillehammer er jushovedstaden i Innlandet

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Justisdepartementet har sendt NOU 2019:17 på høring, med forslag om at alle dagens rettssteder skal bestå. Dette er svært godt nytt for våre lokale domstoler og for juristmiljøet på Lillehammer. Det er etter vår mening naturlig at også ledelsen av nye Innlandet rettskrets blir lokalisert til jushovedstaden i Innlandet – Lillehammer.

Lillehammer har en stor og tradisjonsrik advokatstand. Fylkesmannen i Innlandet med sitt store jusmiljø er lokalisert til Lillehammer. Det samme er Statens vegvesen Region Øst. Høgskolen i Innlandet har bachelor i jus med ca. 350 jusstudenter, og en av landets største jordskifteretter har sitt sete på Lillehammer.

Et slikt juridisk kraftsentrum så langt unna en storby er sjeldent i norsk sammenheng. Dette bør utvikles videre. Tinghuset på Lillehammer er også tidsmessig både når det gjelder utstyr, sikkerhet og IKT. Lillehammer ligger dessuten geografisk og befolkningsmessig sentralt til på Innlandet.

Lillehammer har dertil tilstrekkelig avstand til Oslo, slik at en sorenskriver «må» bosette seg her. Ledere for Innlandet som pendler inn til regionen bør unngås. På Lillehammer oppnår man i tillegg nødvendig avstand til ankedomstolen, noe vi mener er viktig for tilliten til domstolene ved utplassering av hovedseter i norske småbyer. Forholdene ligger altså svært godt til rette på Lillehammer.

Det er vanskelig å se for seg at departementet kan se bort fra disse argumentene når plasseringen av hovedsetet til Innlandet rettskrets etter hvert skal bestemmes. Innlandet rettskrets må ledes fra jushovedstaden i Innlandet.

Jesper Holte, adv. og styreleder, Aslak Runde, adv. og daglig leder, Advokatfirmaet Thallaug ANS

Storfornøyd med utfallet: Fortsatt rettssteder i Vågå og Lillehammer

Tingrettene er undervegs til sentralisering